С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Блог

360 градуса Истанбул. Ресторантът

Албена Шкодрова
03 Декември 2008, 20:10
Share Tweet Pin it Share

Вътрешността на ресторанта е отделена от Истанбул само със стъкло, и светлината и блестящият пейзаж наоколо са направо помитащи – поне за хора, които са чувствителни към хабитата си.
В момента си спомням за две подобни места по света, на които съм попадала и съм имала подобно усещане за простор: кафенето на терасата на Бобур в Париж, и един ултра странен ресторант в някаква ведомствена сграда в Адис Абеба, който беше разположен на едно много тясно балконче, опасващо постройката, но от него се виждаше сигурно в радиус от поне 15 километра. На мен лично подобни места ми напомнят полет със самолет, или по-точно безбрежното небе над облаците.
Входът за ресторанта е от "Истиклал", през един "гранд" вход с висок таван и кристални лампи. Влиза се навътре, докато се стигне асансьора. Докато го чакам, разглеждам едно от забавните хрумвания на ресторанта: 3, 6 и 0, направени от метал, висят в пространството, което се отваря в средата на стълбището. Окачени са 7 етажа нагоре, където вместо покрив, се вижда небето.
Вторник на обяд, в 13 часа, се оказва, че ресторантът все още няма посетители. Времето е невъзможно добро: ярко и топло, на терасата се оказва като за по къси ръкави. За съжаление въпреки това сервират само вътре.
Преглеждам менюто с коктейлите и то е доста забавно – направено е като списание, със снимки и картинки, и като отпечатани по страниците му реклами, които всъщност описват коктейлите ( цените варират между 20 и 25 турски лири, горе-долу 20 до 25 лева). Накрая решавам да пробвам едно от изстудените кафета – със сладолед, което е ок, ама нищо особено.
После все пак сядам вътре за обяд.
Когато си тръгвам час и половина по-късно, то е с чувството, че ще се върна пак ( Така, преди близо 20 години си тръгнах от Ню Йорк, ама и до сега не съм се върнала там :) 360 градуса е от тези места, които няма как да забравиш, така че си струва сметката от 50-тина лева на човек. В крайна сметка храната, която е отлична, се оказа по-евтина в сравнение с коктейлите – най-скъпото ястие беше 31 турски лири (около 31 лева). Не че това е евтино, но за разлика от питиетата не надхвърля цените в най-добрите софийски ресторанти, например.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »