Хора

Ресторант L'Instant затваря врати. C'est la vie.

Тамара Вълчева 02 декември 2016, 17:18

Ресторант L’Instant затваря врати, за да даде път на нови кулинарни приключения

"След като вложихме четири години от живота си в този ресторант и се справихме добре, смятаме, че е време за ново предизвикателство" казват Антоан Верест и Карин Станишева – собствениците на L’Instant.

"Това, което ще ни липсва от ресторанта е ежедневната ни среща с клиентите, с много от тях станахме приятели през годините. Създадохме уютна атмосфера, за която също ще ни е мъчно" казва Карин Станишева. Но категорично са решили да се развиват в нови насоки: да предлагат кетъринг и кулинарни курсове.

През годините се доказаха като добри специалисти, които не само са страхотни готвачи, но и знаят как да предложат авторска кухня. Два пъти спечелиха приза "Ресторант на годината" в едноименния конкурс на списание "Бакхус".

Антоан Верест идва в София от Монреал, където работи в голяма компания за кетъринг. Той започва професионалния си път в кухнята на семейния им ресторант в Бретан, след което е трупал опит и в много други краища на света – Париж, Мелбърн и дори далечен Дубай.
"С Карин се запознахме в кулинарното училище в Сен Назер, преди повече от десет години. Една от причините да решим да отворим ресторант именно в България е, че баща й е българин".

За да изградят реномето на L’Instant той и Карин работят по 14 часа на ден, шест дни в седмицата. Показаха най-доброто от френската кухня и не ги беше страх да внасят български привкус. "Например, аз открих джоджена като дойдох тук и направо се влюбих в него, ние нямаме такава подправка във Франция, сега го слагам в топлата френска салата с леща и бекон", казва Антоан Верест.

"Много хора са ни питали за кетъринг и даже правихме няколко пъти, но кухнята в ресторанта ни е твърде малка, а и докато той работи се използва за клиентите".
Премислят тази решителна стъпка една година и преценяват, че за да започнат да се занимават с нови неща и да са максимално отдадени на новия си проект трябва да затворят ресторанта.
"Причината не е финансова, печелим добре от L’Instant особено след като беше избран за ресторант на годината" казва Антоан Верест.

Според тях кетърингът не е добре развит в България и това е нова бизнес ниша - интересът към тази услуга тепърва ще расте. "Не бихме могли да развиваме качествен кетъринг и да продължим да поддържаме ресторанта, няма да понесем да видим как нивото му пада, защото не може да му се отдадем напълно".

Вече оборудват ново помещение на бул. Черни Връх и ул. Арарат 4, където ще има голяма професионална кухня (300 кв. м). Предостатъчна за приготвяне на кетъринг и за провеждане на кулинарни курсове. Ще отворят в края на февруари или в началото на март. Курсовете ще са не само за френска кухня, но и на тема как да се готви сезонно. "Финансовата ни инвестиция в новата ни инициатива с кетъринга е двойно по-голяма от инвестицията ни в ресторанта" казва Верест.

От два месеца информират клиентите си за предстоящото затваряне – "много от тях са тъжни, но същевременно нямат търпение да се запишат на френските кулинарни курсове, които ще правим". А двамата ни любими французи обещават и да започнат да организират pop-up вечери на различни места, нещо, за което отдавна си мечтаят, но все не им остава време.

Разбрахме се за нова среща с Антоан и Карин, в която да разкажат повече подробности за бъдещото си начинание, в края на февруари.

Ресторант L’Instant (ул. Асен Златаров 24) затваря на 23 декември, но до тогава ви очаква със сезонно зимно меню, специлано предложение Foie Gras и съвсем нов ликьор от Страсбург, който е предназначен за бирата. Антоан Верест го препоръчва смесен с Шуменско.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK