С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Индия: представена от Парминдер Сингх, ресторант Spice House

Текст: Боряна Телбис, снимки: Димитър Варийски
08 Март 2017, 01:35
Share Tweet Pin it Share

Парминдер изстрелва името си като скоропоговорка и преди още да сме се усетили, е подредил току под носовете ни огромен поднос с всякакви специфични индийски подправки, но няма да ги изброяваме, че ще станем досадни. Пак за да избегнем досадата, ще пропуснем историята за слисания Колумб и "откриването на нов път към Индиите". Благодарение на Индия и подправките й днес имаме цели два нови континента, но това го знаят всички и май по-интересното е какво прави един индиец в центъра на София. Ами готви. Цветно, ароматно, вкусно – така, както се прави в Индия. Или май не съвсем.



Оказва се, че Парминдер съобразява ястията си с европейския вкус и, както сам казва, готви по-скоро "британско индийско". "Тук не идват много индийци. Клиентите са българи и англичани и тази индийска храна е по-добра за тях. Когато идват индийци, го приготвям като за индийци."
За българи слагам две щипки люто, за индийците – една супена лъжица.

Самият Парминдер не си пада много по лютото, първо, защото е от Северна Индия, където не ядат толкова пикантна храна за разлика от южните региони, и, второ, защото след 10-12 години в Европа вкусът му се е попроменил. Даже признава, че има някои българи, които го смайват с количеството люто, което ядат. "Най-лютото в менюто ни е фаал и много хора си го поръчват. Даже понякога ги питам как го ядат, защото аз например не мога. Ако трябва да го опитам, след като съм го сготвил, после няма да мога да опитам нищо друго."
Може би заради това една от любимите му традиционни индийски подправки е кашмири чили. То е с много наситен червен цвят, но не е толкова люто и има мек вкус. А ако трябва да избере едно ястие, при всички положения ще е пиле джалфрези – пилешки късчета, запържени с нарязан лук, пресни люти чушки, домати, чесън и билки в средно лют сос. Тайната е в специалната масала, която си купува директно от Индия. И в нея има, внимание: кориандър, червени люти чушки, кимион, куркума, сол, черен пипер, листа и семена от сминдух, канела, кардамон, карамфил, индийско орехче, сушена кора от индийско орехче, асафетида.



За агнешко или за вегетарианско джалфрези се ползват различни видове масала, "макар че, никой не си поръчва вегетарианско", добавя Парминдер. Към пилето и зеленчуците се приготвя специален грейви къри сос. "Сварявам лук, моркови, домати, картофи, зелени чушки и половин лимон. Смесвам кориандър, кимион, мадрас масала, която правя аз, куркума и червен пипер и от целия микс слагам една голяма лъжица. Горе-долу толкова сол и още толкова куркума. После пасирам, оставям на огъня за още пет минути и ето ти къри сос – Индия в лъжица."



Тази статия е част от последния брой на списание "Бакхус".

Share Tweet Pin it Share

Реклама »