С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

Тези ястия са здравословни за вас

текст: Радмила Христова, снимки Цветелина Белутова, Бояна Бонева-Кирякова
20 Юни 2012, 13:08
Share Tweet Pin it Share

Това е един здравословен материал, в който преминахме отвъд границата между по правило здравословното вегетарианство и често охулваното месоядство, за да потърсим оптималния начин на хранене и за тези, които обичат да хапват месо. Защото здравословното хранене има много измерения и е различно за всеки човек. Вегетарианската и веганската кухня са отдавна доказани и сигурни начини за достигане дълголетието на индийските йоги. Но имат ли шанс и хората, които се откриват като по-скоро хищници? Можем ли да се храним здравословно, без да ставаме вегетарианци? Разходихме се в много от софийските ресторанти и отсяхме някои от най-добрите, в които със сигурност можете да продължите с хранителните си навици, като същевременно си осигурите поне още 100 години щастливо съществуване. Защо, как и в каква комбинация месната храна е добра четете нататък.  

Като за начало заложихме някои елементарни правила, които да ни помагат. За да е полезна храната, трябва да отговаря на някои условия. На първо място, здравословното ястие комбинира съставки като пресни и свежи плодове и зеленчуци, защото те са богати на жизненоважни за организма витамини, минерали и соли. Месото е отличен източник на протеини и е ценен източник на енергия. За да бъде оптимална храна, то трябва да е чисто и висококачествено, с доказан произход. Основна роля тук играе и правилният процес на термична обработка. Избирахме рецепти, които включват печене, задушаване, поширане или варене на пара. Правило, на което отговарят всички ястия, е добре подбраната комбинация от хранителни продукти, която да прави ястието лесно усвоимо и полезно. И накрая, авторът на тази статия е отдал около десет години от живота си на вегетарианство и заклеймяване на месото като хранителен продукт. Към този момент е спорадичен консуматор на месо, който може да говори от личен опит за двата вида хранене. Следващите ястия са здравословни за вас.

  •  

    снимка:

Агнешка мешана скара 

Ето една рецепта от традиционната арменска кухня, която е много далеч от вегетарианството, но на която можете да се доверите, ако ви е грижа за здравето ви. Скарата включва агнешки шишчета, агнешки котлетчета, агнешки врат, агнешки каренца и агнешки кебапчета. Това ястие няма да наклони везните в лоша насока за вас и здравето ви, защото продуктите, от които е приготвено, са чисто и висококачествено агнешко месо и зеленчуци, обработени по начин, който запазва витамините в тях. Месото се приготвя на скара, без никаква мазнина, което не му пречи да е крехко и сочно. Не питайте как – въпрос на готварски умения и един-два скрити трика е. Към месото добавихме и една типична арменска гарнитура от зеленчуци на тиган, които се съвместяват идеално с месото и представляват силно витаминозна и лесно усвоима белтъчна комбинация, подходяща и за хората, които залагат на разделното хранене. Включва зеленчуци, типични за Армения, като патладжан, тиквички, гъби, чушки, лук, домати, овкусени с босилек, и тайната арменска съставка на ресторант "Гоар".
 
Ястието ще откриете в ресторант "Гоар",  ул. "Шейново" 18, 02/ 946 17 65.


  •  

    снимка:


Заешко филе  с бадемова коричка, пюре от карфиол и  поширана ябълка във винен сос 

Това е ястие, което комбинира няколко жизнеутвърждаващи хранителни продукта. На първо място е заешкото месо, което е едно от най-богатите на белтъчини. Човешкият организъм усвоява 90% от белтъчините му, докато за другите видове месо процентът е максимум 64. Не случайно това е месото, с което се започва захранването на бебетата. То е бедно на мазнини и холестерол. Препоръчително е да се използва филе и да се приготвя запечатано в орехово масло, след което да се пече на фурна.
 
Следват бадемите, които имат общо с намаляването на вредния холестерол в организма, съдържат голямо количество антиоксиданти и са полезни за храносмилането.
 
Ябълките – за тяхното положително влияние знаем. В случая се приготвят поширани във винен сос с канела и това не е случайно. На първо място, танините във виното правят месото и зеленчуците по-крехки, докато киселинността спомага за редуцирането на животинските и растителните мазнини. Храната става по-здравословна и по-лесно усвоима, отколкото при готвенето с вода. Един съвет за  домашните кулинарни ентусиасти – не гответе с лошо вино! То само ще донесе лош привкус на ястието. За по-витаминозна доза заешко с ябълково пюре ябълките се приготвят на пара. Карфиолът, от друга страна, оптимизира детоксикацията на организма и предотвратява изменението на клетките към ракови.
 
Това заешко ще откриете в ресторант "Сидония", ул. "Христо Белчев" 29Б, тел. 0893 688 884


  •  

    снимка:


Тсуки хосумаки

Следващата силна карта в полза на здравословното месоядство е морската храна, която няма как да опи-тате, ако сте вегетарианци. По традиция японската кухня е една от най-здравословните, защото в по-голямата си част е храна, идваща от морето. Нашето източно предложение е сушито Тсуки хосумаки, приготвено от риба тон и сьомга, нарязани на тънки филета, между които има малки парченца авокадо. Завива се с нори. Рецептата е авторска на екипа на "Суши бар", но носи привкуса на севернояпонското суши, в което не се използва ориз. Ястието отново е подходящо за тези, които залагат на разделно хранене, защото комбинацията от продуктите представлява лесно усвоима белтъчна храна – засищаща и нискокалорична.
 
Поръчайте го в "Суши бар", ул. "Денкоглу" №18, 02/ 981 84 42


  •  

    снимка:


Бакаляро по галисийски 

Правим скок към Пиренейския полуостров, познат повече с нездравословните си храни като тортия, паея, чоризо и куп други неща. Но това, което открихме, е, че традиционната испанска кухня може да бъде също толкова лека, витаминозна и полезна. Бакалярото е типична риба за тази кухня – вкусна, немазна и съдържаща огромни дози полезни мазнини, белтъчини и фосфор. Рибата се пошира за малко, след което се сервира със сварени на пара картофи, моркови, аспержи, броколи, магданоз, тиквички, миди и скариди, овкусени със салца верде (зехтин, чесън, магданоз). Нито повече нито по-малко и при всички случаи суперполезно.
 
Бакаляро по галисийски опитахме в ресторант Te quiero, бул. "България" 56А, 02/8504435


  •  

    снимка:


Пилешко филе със сос песто


Има много аргументи против пилешкото месо и за съжаление повечето от тях основателни, но ако разполагате с домашно пиле или висококачествено пилешко филе, както ресторант Pastorant, всички съмнения се изпаряват за миг. Как го приготвят, така че да е вкусно и здравословно? Пилешкото филе се грилова със сос песто Дженовезе. Поднася се с гарнитура от оризови верничели (фини оризови спагети) и талятели от тиквички (тиквички, нарязани на тънко). Гарнитурата се прави с малко зехтин и на тиган. Ястието се овкусява с копър и лайм.
 
Pastorant ще намерите на ул. "Цар Асен" 12 (на ъгъла с "Кърниградска"), 02 981 44 82

  •  

    снимка:


Сардина на скара 

След Испания е ред на гръцката морска кухня. Сардината (или сардела, както й казват в Гърция) е типична за южната ни съседка риба, която там се дава предимно на деца заради високите дози фосфор, полезен за очите. Приготвя се на скара с малко зехтин и се поднася с риган, зехтин и лимон по типично гръцкия начин – без грандиозен аранжимент и архитектурни творения. Всичко е много семпло, просто, домашно и вкусно. Специалната препоръка на Дейзи Делиу, жената, която стои зад всяко ястие в ресторант "7 морета", е да се опитва в комбинация с ципуро – типична гръцка ракия, която ресторантът внася в България заедно с всички средиземноморски продукти и риби. Не знаем дали това е полезна комбинация, но със сигурност ще се върнем там пак.
 
Ресторант "7 морета" се намира на нов адрес (с градина) ул. "Парчевич" 52


  •  

    снимка:


Лаврак с перли от цвекло и целина

Отново рибно ястие, и то от най-вкусните средиземноморски. Освен че е супервкусен, лавракът е енергийна мина и огромен плюс за здравето на тези, които го консумират редовно. Рибата се пече на плоча с чеснова паста и без никаква мазнина. Този начин на обработка запазва максимално качествата й, без да добавя екстра мазнини. Гарнитурата е от целина и цвекло. Те се варят на пара, защото така се запазват витамините в тях. Всичко се сервира, овкусено със зехтин и сол.
 
A Fiori се намира на ул. "Московска" 3, 0898 42 17 35

  •  

    снимка:


Пиле Курильо с диви аспержи 

Това е традиционна непалска рецепта, специално за почитателите на азиатската кухня. Пилешкото филе от гърди се вари на пара, като тази обработка запазва в най-висока степен хранителната му стойност. Аспержите също се сваряват на пара, след което се оцеждат от водата и се слагат за съвсем кратко на скара, нагрята до висока температура, където се подсушават. След това се изсипват в тиган, заедно с половин лъжица зехтин, пресен чесън и лук, пресен джинджифил, зелени чушки и домати. Накрая се добавят и останалите типично азиатски подправки като куркума, черен пипер, пресен магданоз, лук и лимон. И voila - заповядайте на вкусната непалска кухня.
 
Пиле Курильо с диви аспержи си поръчахме в ресторант Gurkha, ул. "Цветна градина" 56, 0884 939 100


  •  

    снимка: Shutterstock


Фетучини с кралски скариди и босилек

Обикновено хората подхождат недоверчиво към италианската кухня по отношение на нейната полезност. Тук е мястото да уточним, че в пастата например няма нищо съмнително, стига тя да отговаря на определени изисквания и да е приготвена правилно. Под правилно разбираме да е прясна, по възможност приготвена на момента, да се държи във водата до степен ал денте и да се вари в много вода – съвет, даден ни от италиански готвач. Ястието съдържа и скариди, които като всяка морска храна е важно да бъдат пресни. В "Глориа Мар", където си го поръчваме, са изключително пресни, доставяни в България всяка седмица. Скаридите се запържват 3–4 мин. в зехтин, прибавят се чесън, пресни белени домати, сол, черен пипер, лют пипер, пресен босилек. Прясната паста се вари 2–3 минути, след което се поднася, гарнирана със скаридите. 
 
Фетучини с кралски скариди и босилек тествахме в ресторант "Глориа Мар" на ул. "Славянска" 29, 0890 555 111

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    Нефертити
    13, 55, 28 Декември 2013, 13:55

    Пилешкото филе със сос песто ми изглежда вкусно.

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +2

Реклама »