С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

РазБАРникай града

Радмила Христова
21 Октомври 2012, 15:54
Share Tweet Pin it Share

Едно е сигурно – лятото свърши. За всички, които очакваха с нетърпение есента и градския живот – йей, септември е! И така, време е за градските барове, за нови коктейли, а и за старите също. Кои са по-добрите заведения в София за тази есен? Обиколихме централните райони на столицата, за да разберем къде ще са по-приятните места за питие с приятели, а какво се получи ще прочетете по-долу. 

Само за информация ще кажем, че списъкът започна да се пише още посредата на горещото лято и включваше обичайните и добре познати три или четири заведения. Знаете ги, ходите там през последните десет години. Всички ходим там – затова и още ги има. Винаги са пълни, защото винаги предлагат в различна степен от нещата, на които държим най-много – добре подбрано кратко меню, с малки изненади от време на време. Добре позната клиентела, която има пряко отношение към атмосферата на мястото, от броя приятни срещи за вечерта и от цялостното изживяване. Обстановка, която ни кара да се чувстваме комфортно – не прекалено ангажираща, малки промени, които да поддържат интереса ни и да ни карат да се усмихваме на оригиналните хрумки. 


След това списъкът нарасна неимоверно –  много заведения се отварят в този град!  И след две-три вечерни обиколки из София се стопи до нашите няколко предпочитани барове. Тези, в които ще си правим срещи и ще разказваме как е минало лятото.


Решихме да ви представим баровете, които си заслужава да посетите заради поне една добра причина – било то интериора, мохитото или посетителите. Това са места, които най-вероятно вече познавате, но от друга страна са от новото поколение барове в София. 

Заради атмосферата

  • One more bar

    One more bar

    снимка: Бояна Бонева

One more bar

Направи добро впечатление още когато се появи и продължава да е любимо градско място. С времето се разви като заведение, събиращо градската бохема, артистичните млади хора,  добре облечени юпита, хора от околните театри, галерии и издателства и чужденци. 
Атмосферата тук е приятна. Понякога артистичните разговори от съседните маси може и да дойдат в повече, но има начини да ги изолирате  и да си осигурите приятно уединение. 

One more bar е подходящо място за закуска и кафе, капучино, лек обяд или вечеря след работа и място за вечерните коктейли. Менюто е много кратко и включва няколко салати, сандвичи и предястия. Разбира се, задължителния сутрешен кроасан с избор от няколко вида кафе, капучино, чай, които се приготвят на място и няма опасност от разтворимите варианти.  

Ако сте тук за питие, заведението предлага добър кратък списък от коктейли, както и от вина, уискита, водка, коняк, дижестиви, бира. Лятото дворчето много добре предразполага за охлаждащи коктейли с мента или узо. 

Градината работи до 10 вечерта. След което ще ви помолят да влезете вътре. Лятото е най-силният сезон за One more bar заради градината – много зеленина, дръвчета в големи кашпи, различни варианти да се настаните – маси, барове и канапета с възглавници.

Барът вътре обаче е пълен и зимата – има WiFi, който позволява да поработиш извън офиса, да проведеш среща или просто да минеш за кратка почивка. 
Защо: Обслужването е любезно и съвсем неформално. Не ви обграждат с цялото внимание на света, понякога стават и грешки, но в крайна сметка получавате това, което искате.

Къде: ул. "Цар Иван Шишман 12"

  • Park bar 

    Park bar 

    снимка: Бояна Бонева

Park bar


Още едно място, което ни харесва заради обстановката. Всъщност то много прилича на One more bar и в това няма нищо чудно – то бе направено от собствениците на Оne more, след което бе купено от нови, но все така продължава да ни харесва. 
 
Това, заради което се връщаме тук, е приятното място – на ул. "Шипка", точно срещу Докторската, както и отворените прозорци, с възглавници за сядане. Park bar много напомня френска кафетерия и предлага всичко, което имат и френските му посестрими - хубаво кафе или чай сутрин и, разбира се, кроасан с масло. Има и сандвичи, минипици и френски закуски.
 
Това е много добро място и за вечерни питиета, защото мястото е спокойно, тихо, като същевременно се посещава от приятен контингент, подобен на този в гореспоменатите барове. Фактът че е леко откъснат от нощните клубове и дискотеки, го прави притегателна точка за хора, които идват тук за лека вечеря или повече питиета и среща с приятели. 
 
Менюто с храните е кратко, но вкусно от началото до края. Има няколко леки европейски салати, пиците са истински добри, както и прясната паста. На лице е и кратък списък с десерти. 
 
За напитките – менюто е по-дълго от обичайното по останалите барове. Има доста предложения за коктейли – класически, съвременни и дори някои позабравени стари. Както и дълъг списък с уискита, малцови, шотландски, ирландски и бърбъни. 
 
Тук е добро място, ако сте в настроение за вино. Виненият лист е внушителен и с превес на френските вина. Обстановката предразполага за по-дълго оставане и дегустация.
 
Защо: Park bar е добро място за среща през деня, за спокойна вечер, коктейли и приятели. 
 
Къде: гр. София, ул. "Шипка" 26

Заради носталгията

  • Blaze 

    Blaze 

    снимка: Бояна Бонева

Blaze

Няма какво ново да кажем за Blaze – познаваме и хората, менюто, обслужването и затова се връщаме всеки път. Вярно е, че мястото не е същото като преди, когато беше на ул. "Славянска". Но ако ви се прииска да срещнете част от предишните посетители – малко и отворено общество, което се среща всеки ден и си съжителства добре в един и същ клуб – можете отново да наминете. 

Атмосферата в новия Blaze е различна – не носи онова усещане за затворен клуб, където се скриваш от света.  Има огромни прозорци-витрини и много светлина. Но градинката е приятна за топлите летни и есенни вечери. Може би вътрешността трябва да се изпробва в студеното време и късно вечер, когато всичко е тъмно. Добрата новина е, че след забраната за пушене на обществено място завинаги ще остане зад гърба ни онази миризма на цигари, която полепваше непоправимо по дрехите дори и да сме прекарали само 15 минути в Blaze. 

Защо: Няколко неща тук са гарантирани – партитата с DJ Valentine, приятелското обслужване и усещането, че си на място, където те познават и си добре дошъл – както в добрия стар Blaze. 

Къде: Blaze е на ул. "Парчевич" 26


Ако не искате да пускате лятото

  • Colibri

    Colibri

    снимка: Бояна Бонева


Colibri

Средиземноморски плаж в обедната почивка – това е Colibri. Барът е в малък закътан двор и в момента, в  който стъпиш вътре, вече си почиваш в безвремие. Ключови думи, за да се опише обстановката – бяло, свещи, лампички, възглавници, книги, ратан, ветрец – идеалното място за среща с приятелките – ако сте момиче. Тук е като в двора на добра приятелка. Затова идват и сравнително малко мъже. А им препоръчваме да пробват.

Барът е изцяло и само градина и ще е на линия само през септември, след което ще затвори врати до следващия сезон. Но междувременно в топлите дни все още можете да обръщате чаши с домашна лимонада, цитронада, оранжада, мохито, дайкири и каквото там поискате. Налице са всички необходими условия, за да се откъснете от градския шум или да направите плавна адаптация от ваканция към работа. Можете дори да дойдете с компютъра си, за да свършите някоя и друга задача тук. Ако целта ви е почивка – поогледайте се по лавиците със списания. 

Защо: Цените са доста добри за заведение в централните райони. 

Къде: ул. "Узунджовска" 2, входът е откъм ул. "Княз Борис"

Заради чая и кафето

  • Memento 3

    Memento 3

    снимка: Бояна Бонева


Memento 3

Или това в НДК. Заведението е част от "новия квартал" на добрите барове в София, който напоследък се измести от района на "Шишман" към НДК. Първите две издания не са ни от любимите. Но "Мементо" в НДК е друга история. Харесваме го от сутрин до вечер – сутрин за кафе и кроасан преди работа, за циторнада в обедната почивка или питие вечер, докато дойде време за по-шумни места. По някаква причина това място не акумулира шумни компании (като предшествениците си), не се натрапва с шумна музика и остава приятно тихо, но същевременно градско място. 

Интериорът  му е светъл, изчистен и приютяващ, така че би бил добър избор и през студените месеци. Но за топлите есенни дни няма по-добро място за слънчево сутрешно кафе или чай навън. За кафето ще кажем само, че заведението предлага собствена смеска висококачествена арабика, която естествено носи името Мементо. А за чая – това е мястото за истинските чай любители. Тук се предлагат около 30 вида чай, като всеки се запарва по различен начин, според индивидуалните особености на съставките. Може да се поръча в топъл и в студен вариант – като трябва да се поинтересувате от видовете студен, с които разполагат в момента, тъй като обикновено на ден има приготвени 3-4 вида. Можете да си купите и чай за вкъщи, а цените варират между 7 и 26 лв. за 100 гр. От персонала ще ви обяснят какво точно съдържа всеки вид и как да го запарявате, за да получите опитималното чай изживяване. 

"Мементо" се оживява най-вече след 18 ч., когато е време за по едно малко. Менюто включва обичайните модерни градски коктейли, някои класически такива, както и някои хрумки на заведението. Има добър избор от уискита, водка, ром, дижестиви и ликьор. Кратък и добър винен лист, в който има френски бели, розе и червени вина, ще откриете интересни гръцки и добре познати български предложения. Посетителите са шарена група, но предимно хора, търсещи спокойствие, уединение или приятна обстановка за среща с приятели. 

Персоналът е много отзивчив, винаги готов да ви обърне внимание, да обясни и насочи. Заведението работи от 8 сутрин до 2 през нощта. 
Защо: Като цяло препоръчваме да изпробвате "Мементо" по всяко време на деня и по различен повод, защото мястото може да се превърне във ваш градски фаворит.

Къде: пл. "България" 1 (в НДК до централния вход)


В името на здравето и красотата


  • Ogosta bar

    Ogosta bar

    снимка: Бояна Бонева


Ogosta bar

"Огоста бар" е част от един по-широк проект, наречен "Огоста - къща за гости красота и здраве". Тя отвори врати преди повече от година и барът е част от цялостната концепция на мястото – салон за красота, спа процедури, йога, фитнес, шоурум за дизайнерски мебели и стаи под наем. Барът е една от любимите ни причини да идваме тук, и по-точно градината.  

Намира се в двора, зад самата къща, и е напълно изолиран от шума и движението. Тук звучи лека музика – предимно олд скуул диско и лаундж. По стените са рисунките на един от хората, които стоят зад цялостния проект "Огоста", които по смешен начин описват всичко, което можете да опитате – от разкрасителните процедури и техните ценоразписи до най-нови постъпления в менюто. Има детски кът. 

  • Ogosta bar

    Ogosta bar

    снимка: Бояна Бонева



За момичетата силно препоръчваме да огледат салона за красота – тук се предлагат процедури, които не се срещат навсякъде и цените са добри. Има много щайги и саксии с цветя и зелени подправки, разпръснати навсякъде. А по отношение на екстериора, най-общо може да се опише като еклектика от всякакви столове и маси, събрани от различни места в един двор, плюс мебели на Designaparat, за които "Огоста" е нещо като шоурум. Покрай зидовете има наредени стари дървени скринове с четива, предмети от дневната на баба и, разбира се, саксии с цветя и подправки.

Менюто с напитки е познато – като във всички по-добри барове. Обслужването е много любезно и дори приятелско. Добра идея е да минете оттук сутрин за кафе и кроасан, но следете програмата за тематичните партита в градината.  

  • Ogosta bar 

    Ogosta bar 

    снимка: Бояна Бонева

 

Защо: Тук вечерите минават много приятно, дори и без парти, но не трябва да се пропуска възможността да присъствате и на по-шумна вечер.  

Къде: "Огоста бар" се намира на ул. "Огоста" 5


Защото животът е сцена

  • DaDa cultural bar

    DaDa cultural bar

    снимка: Бояна Бонева


DaDa cultural bar

Това е още един бар, който си заслужава да посетите заради интересните събития, на които е сцена. DaDa cultural bar е място за алтернативно изкуство – изложби, прожекции, музика, литературни четения, театрални представления и каквото още можете да се сетите. 

За менюто казват, че се съставя ежедневно от готвача, но като цяло е в тон с духа на бара и има еклектични моменти. Цялостният уклон е към съвременната европейска кухня, но винаги с щипка ориент или фюжън. Сигурно е, че ще ви го поднесат изтънчено и по европейски и че ще е наистина вкусно. 

Питиетата – те са съвсем видими – цялата стена зад бара е заета от етажерки с бутилки. Тук ще получите всичко, което може да се пожелае от един бар, и цените са съвсем прилични. Ще ви приготвят всеки коктейл, който ви хрумне, и ще положат усилие да се чувствате добре. Персоналът е много мил и гъвкав спрямо изискванията на всяка една вечер и всеки един клиент. Атмосферата се създава най-вече от събитията и от клиентелата – тук идва много чужденци, а и собствениците са такива. 

Защо: Обстановката е напълно неангажираща, не задължително уютна, но предразполагаща да се съсредоточите върху арт събитието или компанията, с която сте дошли. 

Къде: DaDa се намира на ул. "Георги Бенковски" 10

Заради рома

  • Escobar

    Escobar

    снимка: Бояна Бонева


Escobar

Ако сте истински ром любители, трябва да сте идвали тук или да го направите. Барът разполага с огромна колекция ромове, които няма къде другаде да се опитат. Не могат да кажат колко точно вида са в менюто, но със сигурност са над 40. Към това трябва да се добави и фактът, че всеки вторник е посветен на различен вид ром – кубински, гвинейски, бразилски и много други. 

Заведението разполага и с кухня – тук можете да обядвате лека салата, сандвич или супа и ястията са вкусни. Привкусът е карибско-латински. Класически мексикански ястия, карибски рецепти и такива, приготвени с ром. Правят и страхотни браунита на място.

Обстановката предразполага предимно за ром изживявания – интериорът е съвсем семпъл, в тъмни цветове и дървени маси и пейки. Забавен акцент са полилеите–закачалки, които разпръскват сенки по стените. Всъщност нищо тук не ви разсейва от рома и коктейлите. А те са безброй. Трябва само да се доверите на персонала и да ги оставите да ви предложат някои ром класики. Тук научихме, че ромът всъщност е много по-привлекателен в компанията на резен портокал вместо лимон. 
Посетителите са предимно хора със свободна душа и такива, които обичат бразилска музика, реге, ямайски ритми. Следете и за специалните диджей партита.

Защо: Елате тук с цел да се посветите на рома. Той е цяла вселена, която трябва да се изучи от познавачи. 

Къде: бул. "Васил Левски" 3

Защото обичаме културата

  • Петното на Роршах

    Петното на Роршах

    снимка: Бояна Бонева

Петното на Роршах

По-малкият брат на пловдивския клуб има амбициозната цел да бъде място, което приютява литературни четения (Лигата на разказвачите) и фестивали (Поетики), както и готини музикални вечери с гост-диджеи. И като че ли му се получава. Изкуството и алкохолът винаги са вървели ръка за ръка и в този случай остава единствено да станем свидетели на раждането на някой нов Гетсби или Хемингуей. А междувременно се наслаждаваме на питиетата. 

Тук има почти всичко, което можете да поискате от един класически или съвременен бар – от съсем приличен избор на бира и вино, до уиски, водкa и традиционните за добрите барове коктейли. Обстановката е старинно-романтична, тъмна и предразполагаща към  повече питиета и дълги разговори. Има го усещането за клуб или тих бар, където на спокойствие да проведем среща или да се видим с приятели. Има Wi-Fi и се намира в самото сърце на столицата, на улица "Христо Белчев", като добра идея е да дойдете пеша заради проблема с паркирането. 

Защо: Клиентелата, както може да се предположи, е от хора от околните офиси, артисти, писачи и всички, които се интересуват от съвременна българска литература или имат отношение към музиката. 

Къде: "Петното на Роршах" се намира на ул. "Христо Белчев" 8, 0888 40 04 35




 

 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »