С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

Хеброс Reserve

Елица Ангелова
21 Октомври 2013, 11:02
Share Tweet Pin it Share



Вкусната храна и доброто вино правят хората по-щастливи и света - по-приятно място. Тази гледна точка на Георги Ташев за важните неща в живота, изглежда, стои зад  успеха на хотел ресторант "Хеброс" в Стария Пловдив.Това място е рядък феномен на ресторантската сцена - от 2001 г., когато е отворил, до днес той се усъвършенства с постоянство и целенасоченост. Висока кухня без потискащи претенции, пресни сезонни продукти, често, но и внимателно обновяване на менюто, изключителен избор на вина, стил в дизайна, обстановката и обслужването - всичките елементи работят за търсения резултат. И така, стъпка по стъпка, днес той е онзи тип ресторант, какъвто мнозина вече две десетилетия се опитват да направят, и не успяват. А дори когато успеят, не съумяват да удържат в недружелюбния контекст на реалността.

Затова "Хеброс" е важно, пътеводно изключение. Той можеше отдавна да се понесе само по инерцията на своята слава – само две години след като отваря през 2001 г., получава наградата на "Бакхус" за Ресторант на годината. Той е единственото българско заведение в списъка на Wine Spectator с награда за винена си листа - три години подред. В Tripadvisor ресторантът с години е в топ местата и е трайно номер едно за града (Travelers’ Choice 2013 Winner Luxury/Best Service). "Хеброс" стои и зад първия slow food конвивиум в България - заведението периодично организира дегустационни менюта на определена тема, представящи местни производители на храни и вина.

С всичко това зад гърба си ресторантът можеше отдавна да заживее застоял и самодоволен живот. Това обаче не се случва. Дванайсет години по-късно Георги Ташев продължава да го развива с посветеността от първите дни.

Историята:

Когато в края на миналия век решава да купи една малко известна резиденция на окръжния комитет на БКП, Георги Ташев вече има очертаваща се визия. Мястото и характерът на къщата за него са ключови – роден в Пловдив, той харесва възрожденската атмосфера на Стария град и търси именно нея. Идеята му замалко да се осуети – в приватизационния търг той се озовава на второ място. Спечелилият обаче не успява да докаже произхода на средствата си и така първата стъпка към създаването на днешния "Хеброс" е направена. Следва реставрация, по трудния начин - къщата е възстановявана дъска по дъска, цели две години, за да придобие сегашния си приказен вид. И ако идеята имотът да бъде щадящо и идеално обновен е ясно очертана, различно седи въпросът какво да се прави с ресторанта след това. Макар и от две страни да произхожда от семейство с опит в традициите на виното (преселници от Македония, които с идването си в Пловдив се заемат с производство и търговия на напитката), Георги Ташев още има разнопосочни идеи. Водещата сред тях е да направи различен ресторант. Тук се намесва и пътешественическият му бонвивански дух - преживяното в добрите ресторанти по света си казва думата и с помощта на първия шеф-готвач (някои от неговите ястия са в менюто и до днес) се избистря

Концепцията:

пресни сезонни продукти, сравнително семпла и разбираема кухня - в чинията не се смесват повече от пет продукта, не се натрупват стилове и аромати, всички елементи са отчетливи. Наградата на "Бакхус", поднесена с признанието на френски шеф, дава допълнителна енергия в посока търсене на висока кухня. Днес Георги Ташев скромно си припомня, че "не бяхме направили кой знае какво, поднесохме добре приготвени пресни сезонни продукти, което очевидно не се случваше по това време". Но българският контекст, или по-точно особеностите на българския клиент са тези, които превръщат в драматично сложно едно такова просто наглед решение. Следващите години са непрекъснато търкане между търсенията на българската клиентела и принципите, които собственикът на "Хеброс" иска да следва в ресторанта си. Обществото на посетителите трябва да се изгради и възпита.  Първо идва забраната за присъствие на охрана, а джазът впоследствие свършва останалото. Налагало се е да глобява персонал, който се е поддал на исканията на клиентите за храна "както мама я е приготвяла", а шопска салата може по изключение да се направи за чужденци. Идеята не е породена от снобизъм,  а от факта, че зад всяко предложение има много часове труд и старания да се намерят точните съставки, обработка и презантация. Сигурно затова въпреки строгата политика текучество в персонала почти няма.

Виното - другият основен елемент за добрия дух на едно място, е изключително почитано в "Хеброс". Избата има над 3000 избрани бутилки и идеята е скоро да се направи дегустационна зала. Някои вина са собствен внос от малки изби с качествена продукция от региони, които не са достатъчно популярни в България, като например френската област Шампан.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    23, 41, 13 Януари 2014, 23:41

    Наздраве!

    Предразсъдъците са за ограничените.

    !
  • Profile preview
    Aram Arissian
    07, 52, 03 Ноември 2013, 07:52

    Its a great place i hope hangs around for a long time to come.Cheers mr. Tashev.

    !

Реклама »