С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

Grape Central

Елица Ангелова, фотография Велко Ангелов
25 Октомври 2013, 13:57
Share Tweet Pin it Share

Grape Central е уютен винен салон в тихия център на София. Освен много и добре подбрано вино в приятна обстановка, кухнята предлага стегнато меню. Виното е и главният герой сред красивия и изчистен декор - тухлени стени, простор и френски прозорци, които наглеждат кротката улица. Виненият лист, с избор от над 320 вида вина от цял свят, показва сериозно професионално отношение и страст на този, който го е направил и поддържа. Има вина от неизвестни изби и нетрадиционни дестинации, което прави мястото желано и харесвано от любопитна и посветена на виното клиентела. Всеки месец има винени предложения на чаши, като изборът е на отлично ниво - за септември от пти шабли (5,20 лв.) до траминер късен гроздобер, с разходка по света и у нас.

Кухнята печели награда за поддържаща роля  - партнира на стила на салона и на качеството на вината, но не е главно действащо лице. Менюто е стегнато, кратко  и добро, но ако не се обновява често, сигурно ще отиде в категорията придружител на виното за редовните клиенти. Предлагат се пет вида салати (6 - 12 лева), от които критският Дакос и сотираният калмар с грейпфрут, рукола, каперси и домати се открояват с оригиналност сред българските ресторантски менюта и са много добре приготвени. Предястията (четири вида, 10 - 12 лева) са от традиционните потпури от сирена и колбаси, през няколко вида дип с домашен хляб до домашно маринована сьомга с мус от козе сирене. Основните предложения (8 - 26 лева) са пилешко филе, мариновано по креолска рецепта, италиански наденички, свинско печено с ким и майоран, телешки стек Black Angus и крокети от сьомга и картофи със сос тартар. От отделно предлаганите гарнитурит(четири вида, по 2.50 лв. ) грабва рагу от гъби и сушени домати с печен лук. Има и паста -  талятели със сос вегетариански или карбонара (около 10 лева). Някои предложения са попадения, други не се справят с очакванията (италианските наденички са безхарактерни, а рагуто от гъби може да има една идея по присъстващ вкус).

Дневното меню се публикува във facebook (Grape Central) и издава интереса на готвача към чуждоземните кухни - тосканска супа "Риболита" с тиквички, селъри, червен боб, песто & други (3.40 лв.), ирландски селски пай (5.90 лв.), зеленчукова супа с бистър азиатски бульон (3.40 лв.), но има и по-обичайни неща като гъбена супа, огретен, тиквички на фурна, пълнени със зеленчуци и млечен сос, спаначена супа, кюфтета с доматен сос и басмати (същия ценови диапазон) - нови предложения всеки ден, които сигурно отнемат енергията на екипа да се бори с обновяването на основното меню.

Мястото не е претенциозно, както и обслужването. Музиката, приятен тих лаундж, попива отлично в атмосферата. Прекрасно място за прекарване на предстоящите дълги есенни вечери в компанията на любимата напитка.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    Салмонела
    10, 20, 03 Ноември 2013, 10:20

    Щом е непретенциозно, значи трябва да се посети...

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!

    ! Оценка
        +1

Реклама »