С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

С апетит за Средиземно море

Весела Николаева
16 Юни 2014, 11:45
Share Tweet Pin it Share

Бояна и Борис не са съвсем любители, но пък не са точно и професионалисти в кухнята. Те просто умеят да хващат смисъла на всяка храна, знаят как да ви заведат на пътешествие с нея и да обяснят как са я приготвили така, че да ви се прииска и вие да опитате.

Последното не е случайно – от близо десет месеца Борис Тасев и Бояна Рачева са основният екип на кулинарно училище "Амюз Буш" в София. На 12 юни те бяха гост-готвачи в поредната вечеря на "Бакхус" от поредицата "12 вечери на любителите готвачи". Темата, която Боби и Боби (както те самите обичат да се наричат) бяха избрали, бе "Средиземноморско пътешествие".
И този път любезен домакин на събитието бяха вносителят на професионално кухненско оборудване "Томеко" и тяхната професионална демонстрационна кухня Show How в София. Вечерята, както обикновено се случва и с подкрепата на дегустационните води Acqua Panna и S.Pellegrino.

Както подсказва и името на вечерята, менюто бе леко, с морски полъх, вписващо се в дългите летни дни. Юнската вечер на любителите-готвачи ни отведе на обиколка от Леванта до бреговете на Испания. Минахме през Гърция и Италия, опитахме и съвсем нови комбинации, всички подчинени на лекотата и свежестта, отличителни за средиземноморската кухня.

За вечерята Борис и Бояна са избирали комбинациите в менюто в продължение на месец. Условието е било ястията да са в комбинация, вдъхновена или директно пренесена от бреговете на Средиземно море. Някои съчетания са съвсем нови, но не става дума за фюжън, уточнява Борис.
Шотът от гаспачо с узо например комбинира испанската лятна супа с традиционното гръцко питие, но в стила на коктейл "Блъди Мери".

Почти всички вкусове от менюто на практика бяха по-скоро добре познати - дали като традиционна част от кухнята ни, или като чужди гости, вече трайно настанени на масата. В същото време обаче те ястията бяха приготвени по различен начин, което ги правеше интригуващи, без да са "стряскащо" непознати.
Този внимателен подход не е случайно избран - според Боби и Боби българинът е доста затворен по отношение на храната и трудно се впуска в експерименти с нови вкусове. Те също така са подбрали и продуктите с идеята да бъдат умишлено достъпни и лесно откриваеми.
Разказват, че изборът на точното меню им е отнел доста време, защото са искали да бъде едновременно интересно и вкусно, да има и познати, и непознати вкусове.

Сред малкото по-нетипични и по-силни вкусове бе тапенадата от печени чушки в предястието - с орехи и сирийски пипер. Използването на леко опушен пипер в България все още е рядко, макар да си заслужва.
Нещо много вкусно и изненадващо просто присъстваше в предястията – топчици от изцедено кисело мляко, мариновани в зехтин и подправки и покрити с малко ситно нарязана зелена чушка и настъргана лимонова кора. Колкото повече киселото мляко престоява със зехтина, толкова по-вкусно става, казват гост-готвачите. Гръцкият полъх пък дойде от тарама-хайвера, който както и всички предястия бе сервиран в компанията на с Ouzo Tsantali.
Салатата от зелени зеленчуци, морков и семена пък бе сервирана в компанията на лекото и ароматно пино гриджо Finca Las Moras 2013. 

Отличителната черта на кухните край Средиземно, а и край повечето морета, е тяхната привидна простота – тя всъщност идва от по-малката обработка на продуктите и съхранението на изначалния им вкус. Много малко от храната се готви продължително, ако не броим мариноването.
В основното ястие с рибата доматите и маслините нямат нужда от представяне, но ще говорим малко повече за компанията им – резене, фенел или див копър.
Позабравено, а за някои напълно непознато, тази подправка се среща често в Южна Европа и средиземноморската част на Азия. Има много по-нежен аромат от класическия копър, образува едри бели глави, които са компания за рибата. Морският аромат изпъкваше на фона на нежния Alma Mora Sauvignon Blanc 2013, отново от Finca Las Moras

И… Десертът. Той бе дело на Бояна и съдържаше общо шест съставки, забъркани в нещо изключително вкусно и достатъчно свежо, за да изпиете с удоволствие и чаша с Chivas Regal. Уиското бе и една от тайните на сладоледения десерт, в комбинация с шоколад, бишкоти, сметана, кафе и яйца, сервиран с пресни ягоди.

Очаквайте и следващите дегустационни вечери на "Бакхус". Информация за тях може да намерите на сайта bacchus.bg, във Facebook страницата ни, както и в печатните и онлайн издания на "Икономедиа".

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    22, 03, 22 Юни 2014, 22:03

    Описано е привлекателно,заслижава да се опита;)

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    Нефертити
    19, 32, 16 Юни 2014, 19:32

    Аз съм фен на Средиземноморската кухня, може да им пробвам манджите :)

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +5

Реклама »