С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

О! Албена

текст и фотография Росица Илиева
01 Септември 2009, 14:30
Share Tweet Pin it Share

Да стигнете до Албена е по-близо, отколкото до гръцките и турските плажове, а в отделни случаи може би е вярно, че тревата в чуждия двор само изглежда по-зелена. Със сигурност нашата вода е далеч по-приятна - обилно вливащите се реки я правят само 17,3% солена (за сравнение в Средиземно море и световния океан солеността е около 36% ). Албена е отличен избор и заради други природни дадености - в близост до плажа има защитена лонгозна гора, така че златистият бряг е комбиниран с освежаваща зеленина. Мястото е достатъчно спокойно за семейна почивка с децата (ако са слушали), а по-динамичните могат да заредят батериите в един по-дълъг уикенд.

Не  пропускайте

Да  видите с очите  си черния кълвач
В природния резерват "Балтата" има наблюдателна кула за любители орнитолози и, дори да не успеете точно с черния кълвач, идеята да съзерцавате известно време небето е добра. В района прелитат 183 вида птици, 95 от тях гнездят тук, а общо 167 са особено ценни и с природозащитен статус. Търпението ви на кулата може да бъде възнаградено с полета на ръждива или бяла чапла, на бял, но и на черен щъркел или на креслив орел. От флората обърнете внимание на записаните в Червената книга на България лиани - примерно гръцки гърбач, горска лоза и висока скрипка. Блатното кокиче също е гордост на "Балтата", но по това време на годината не е разпространено и ако любопитството ви е толкова провокирано, елате пак през пролетта.

Изгрева
Да посрещнете утрото край морето винаги е чудесен старт на деня, а и малко неща са по-вдъхновяващи от това да наблюдавате как слънцето се къпе в хоризонта. Съчетано с практичната част, че въздухът в този момент е най-здравословен, това е нашата гореща препоръка за ваканцията ви. Ще усетите, че дишате с една идея по-леко и, докато сърцето ви се пълни с щастие, тялото ви ще се отблагодари за полезните соли, калций и йод. След това няма нищо по-хубаво от слънчеви бани и естествено спа на плажа.

Аладжа манастир

Спокойно можете да си организирате разходка във вечността, а и туристическият поток е по-малък, сравнено, с да кажем, алтернативните обекти на Балчик - Двореца и Ботаническата градина. Аладжа означава шарен и според изследователите му е приютявал монаси исихасти през ХIII - ХIV век. Другите практикувани тук религиозни учения също са толкова впечатляващи, както и мистериозните легенди, свързани с мястото. Ще откриете, че катакомбите са образувани по естествен път в меките варовикови скали. Те пък от своя страна са утайка от древното Сарматско море, покривало земите на почти цяла Югоизточна Европа преди 12 милиона години. Подробности - вижте на място. Ако пък ви е писнало от манастири, можете да разгледате руините на близкото до Албена теке. Твърди се, че всеки е можел да потърси подслон при дервишите тук и дори да преспи нощи наред, докато на тях не им омръзне. Тогава те му давали знак да си ходи, като му обръщали обувките с носовете към вратата.

Да  релаксирате и  да се забавлявате
Все пак сте на море и най-хубавото, което можете да си позволите, преди да започнете новата работна година, са пясъкът и морето. В Албена  можете да разчитате още на балнеоложка база с традиции и да се възползвате от процедурите с минерална вода, лечебна кал или от някоя по-модерна терапия в спа центровете. Вечер курортът е приятен за разходка, а нощният живот не е от най-бурните, но това съвсем не значи, че липсва. Децата тук заспиват по-рано, защото, изглежда, добре се изтощават от игрите на аниматорите, а по-енергичните възрастни най-често се отправят към "Горски цар", за да се завърнат в младостта и да потанцуват така лудо, както в 1990-те.

Как да стигнете Ако отправната ви точка е София, разстоянието до Албена е около 400 километра и най-бързо се преодолява със самолет - за един час, включително чакането на багажа. Нискотарифните компании също имат чести вътрешни полети и можете да се възползвате от по-евтин билет, в случай че резервирате по-рано. Най-практично е да уредите превоза си от Варна до Албена с хотела, в който ще отседнете, защото от курорта се предлага такава услуга. В случай че категорично предпочитате придвижване по твърда земя, най-сигурно е да изберете директна автобусна линия до Албена.

Къде  да отседнете Албена разполага с 43 хотела във всички категории. Емблематичен за курорта е "Добруджа", който е реновиран и добър вариант за традиционалисти. Почитателите на лукса ще се чувстват в свои води под петте звезди на хотел "Фламинго Гранд", четиризвездният "Калиакра" разполага с перфектен изглед към морето, но можете да харесате и някоя от вилите в по-отдалечената част от плажа, където да се наслаждавате на тишина и зеленина. Всички хотели и възможност за резервация вижте на официалния сайт www.albena.bg

Къде  да ядете За храната в целия комплекс отговаря главният кулинар Светлана Кръстева и бъдете сигурни, че тя дегустира всекидневно ястията в хотелите. Вкусът й е възпитан в безпогрешност във Франция, но това всъщност не е единствената топла френска връзка в Албена. Линията се следва и по отношение на пухкавите кроасани, които се произвеждат в курорта, защото оригиналната им рецепта се изпълнява от натурални французи. Храната извън хотелите се прави в ресторантите. Можете да се доверите на "Байландо" за гурме преживявания в комбинация с жива аржентинска музика и танго. Най-гореща е храната в мексиканския ресторант "Тех Мех"- с автентични меню и мариачи, а във винения бар "Дионисий" открихме богата селекция от вино. Личната ни препоръка е розе Levent.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Anonymous
    автор
    17, 55, 10 Септември 2009, 17:55

    Радвам се ,че оценихте този ресторант. Аз също съжелявам за "Зелена ябълка" ,че тази година не го отвориха. Причината е глупавата политика на "Албена АД". Едно невероятно място беше затрито.

    !
  • Anonymous
    nick stefanov
    12, 48, 09 Септември 2009, 12:48

    всичко е вярно в текста, но защо изчезна " Зелена ябълка"

    !

Реклама »