Места

Хайде на коктейл в 5L (ново място)

Марина Караконова 03 февруари 2017, 12:28

Speakeasy наричали тайните заведения, които се появили по време на Сухия режим в Щатите /1919 - 1933/. Били със замаскиран вход, влизало се с парола, говорело се тихо. Всичко това вече може да си представите нагледно в новия бар 5L. Входът му не бие на очи, външната врата е скрита като библиотека, влиза се с ключ с номер на съответната дата от месеца, музиката е тиха, дори името е забавна кодирана вариация на думата "коктейл".

Собствениците са посветили бара си на Сухия режим, защото този период е ключов за културата на коктейла. Тогава настъпва масова миграция на барманите най-вече в Европа и Куба. Освен че занесли там рецептите си, те започнали да ги обогатяват с местните напитки - коняк, джин, ром, текила. Това е и рождението на големите класики при коктейлите. Освен това е много подходяща тема за къщата, в която 5L се помещава: със своите сто години тя е свидетел на епохата.

Барът е разделен на 5, буквалнво, L-а: library е библиотеката при входа, lavatory с масата с вградена вана е абсолютна възстановка на това как алкохолът се държал така, че ако влязат полицаи той моментално да изчезне в канала, lounge е пространството с масите, local е барът, срещу който може да видите оригинална лекарска рецепта за лечение с уиски - единственият начин да се сдобиеш легално с алкохол, и laboratory е барът на долния етаж.

Менюто е резултат от смислено съдържание и добър дизайн. То е дълга разходка из историята на коктейлите - от класиката до авторските и за всеки от тях има какво да се научи. Спокойно може да мине за малка енциклопедия на коктейлите.
Виното на чаша е вранец и тамянка на винарна "Тиквеш", което води до единия от собствениците, който е от Скопие.

Напролет ще стане още по-хубаво: може да очакваме лека храна и слънчева тераса.

5L
ул. "Шишман" 15
Работно време: от 16ч. до 2 ч.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK