Места

Бохемска нощ в Пловдив

Михаил Ванчев 13 февруари 2017, 12:36

Как Пловдив посреща 14 февруари?
Шантаво. И шарено. Двамата светци са тачени от пловдивската бохема.
По-скоро спорът е дали празникът да ни завари в Стария Пловдив или в "Капана". В Стария град е стилно. В "Капана" - младо. Измислено е и това. Който се качва в Стария град минава през "Капана", който слиза от Стария Пловдив се отбива в криволиците на новото бохаемско свърталище.

Вино, блус и джаз
Георги Ташев - собственикът на знаменития ресторант "Хеброс" в Стария Пловдив тази вечер ще даде на виното блус и джаз. Един добър Мавруд с "Падащи листа" /Autumn leaves/ на Ерик Клептън - така започва вечерта с акустичната си китара маестро Ташев. Защото в Autumn leaves има лека меланхолия, много мелодия и топло чувство, точно като в един добър Мавруд, казва маестрото.

А как Петър Джоков ще "акордира" мелнишкото вино с пианото си? Ами китарата на Оги Видев ще добави ли още акорди в Рубина и Тамянка? Тридесет и четири места има в ресторант "Хеброс". Точно седемнадесет двойки избират за вечерта "Любов" или "Вино". "Любовта" е по-пролетно и по-леко меню с шампанско и Шабли, а "Виното" се полива само с български сортове, подбирани лично от Георги Ташев.

От любов към бирата
Клуб "Котка и Мишка" в квартал Капана бележи двамата светци с особено събитие - "От любов към бирата". На бара казват, че искат тази вечер да провокират любовта на дамите към различното пиво, тъй като, според
Котките и Мишките, много е вероятно те дори да не подозират, че са влюбени. Трябва само един поглед и едно ухание, уточняват от заведението. И обясняват как ще провокират тази любов - с плодови бири от Белгия, които минават през ферментационни процеси подобни на винените. В "Котка и Мишка" вече са избрали и мотото на 14 февруари "Ако някой предложи на дама малинова бира, значи е прелъстител. Ако мисли, че това е женско питие, значи е сексист" - Майкъл Джексън, бирен писател.

Винени магьосници
Четиринадесети февруари е много особен за Наталия Гаджева и Константин Стоев. Него ден във винарската им изба Драгомир, която е в покрайнините на Пловдив се изсипва народ. Идват със самолети. С автомобили. С градския транспорт. Най-пристрастените идват да отпият собствено вино от собствена бъчва, която Наталия и Косьо отглеждат и съхраняват за тях. Повечето идват да вдигнат наздравица за двамата винени магьосници. В очакване тази година тяхното вино да надмине българския им рекорд от 95 точки. Наталия и Косьо имат и нещо специално за Трифон Зарезан - 204 бутилки Pitos 2012, което ще излезе на пазара през 2018 година.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK