Места

Рим на метър (ново място)

Марина Караконова 11 април 2017, 17:33

Punto Rosso е новата софийска обедна гореща точка. Тук се вади pala romana, пица на метър, или просто римска пица.
Преди години Борис Симеонов, собственикът и майстор пицар на Punto Rosso, се среща с гуруто на римската пица - Габриеле Бончи, на изложение в Римини. Следват поредица курсове, които го посвещават в школата му, така че днес да може да опитаме неговата версия на един от най-високите класове пици - тези с тесто от типа "scrocchiarella". Струва си.

Заведението е от типа tavola calda или топла витрина. Консумацията е на бързо, и на крак, но може и да седнете. Има четири вида салати, четири лазани, две пресни пасти. И все пак кралицата в Punto Rosso е пицата.
Ето какъв е режимът тук: мястото отваря в 8.30. Вадят се пицети, банички, ротоло, пица-щрудел. Малко по-късно се явяват пълнените фокачи - с прошуто кото, риба тон или вегетариански. Пикът е между 12 и 14 ч., когато започват да се вадят четирите вида пици и когато е обедната почивка на околните учреждения. Следобед постепенно темпото спада, а в 19 ч. се затваря.
Ако се интересувате, тук може да научите всичко за тестото: кога е в апогея си, за газовата му фаза, за високата хидратация, за пълното разграждане на съставките - решаващото условие, което предотвратява усещането за тежест, за баланса между аромат, структура и зрялост, за газовите джобчета, за силните брашна или дори само любопитни факти като този, че хрупкавото стимулира мозъка повече, отколкото мекото.

Punto Rosso e масово, достъпно, с повече от привлекателни цени, и това точно му е целта и концепцията - вкусът да докосне максимален брой хора. А тъжната софийска street food сцена се сдоби с едно ценно попълнениие.

ул. Веслец 6
8.30 - 19 ч.
събота и неделя - почивни


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK