С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Osteria Francescana е най-добрият ресторант. Отново

Марина Караконова
20 Юни 2018, 13:00
Share Tweet Pin it Share

За поредна година станаха известни 50-те най-добри ресторанта в света. Печелейки първото място в класацията, Масимо Ботура от Osteria Francescana заяви пред колегите си на церемонията, проведена в Билбао: "Няма да ви разочаровам. Ще използвам всички насочени прожектори да покажа, че готвачите сме нещо много повече от един куп рецепти". "Без Osteria Francescana нямаше да мога да правя всички неща до момента", каза още той, имайки предвид множеството си социални проекти и ангажименти, включително инициативата му в Милано Food for Soul за готвене за бедни и бездомни.

След Osteria Francescana /вече веднъж победител/, се нареждат El Celler de Can Roca в Жирона - също бивш победител, и Mirazur на Мауро Колагреко.
Сред новодошлите в списъка са лондонският Lyle’s - 38-ми, Maeemo от Осло - 33, Mikla от Истанбул - 45, единственият турски ресторант, Odette от Сингапур - 28. Много смел дебют прави барселонският Disfrutar, който се нареди направо на 18-то място, от 69-то през миналата година, на 48-мо място е словенският Hiša Franko.

Вечерта на церемонията започна с почит към паметта на Антъни Бурдейн, Гуалтиеро Маркези и Пол Бокюз.

Osteria Francescana се намира в Модена. Миналата година той беше изместен от първото място от нюйоркския Eleven Madison Park.

55-годишният Масимо Ботура е работил в легендарния Le Louis XV в Монако на Ален Дюкас, както и година в El Bulli с Феран Адриа. Ястията, предлагани в ресторанта му са известни като авангардно съчетание на италианска традиция с френски техники и подход. Менютата за обяд или вечеря са между 250 и 270 евро.

В Osteria Francescana има 12 маси, както и забележителна колекция съвременно изкуство.

На пресконференцията след церемонията Ботура каза: "Да нахраним планетата. Да не позволяваме разхищение на храна. Миналата седмица Хенри Кисинджър поиска да си направим селфи. Не е за вярване. Трябва да ангажираме цялата гилдия, и да направим заедно невидимото - видимо."

Списъкът на The World’s 50 Best Restaurants се съставя на базата на вота на над 1 000 представители или свързани с ресторантския бизнес. Разделени са на 26 региона в света. Всеки регион има панел от 40 члена.

Независимо, че мнозина оспорват наградите, или ги обвиняват, че много рядко има изненади в първите десет, те имат огромно влияние. Ден след като El Celler de Can Roca за първи път оглави списъка, в уебсайта му е имало над 12 милиона посещения, а Noma на Рене Реджепи само за ден след изкачването си до номер 1 е получил резервации за 15 години напред.

Наградите са основани през 2002 г. от английското списание Restaurant. Идеята дошла след брейнсторминг на екипа в пъб как да промотират по-добре изданието си. Редакторите разпратили имейли до журналисти и готвачи да посочат любимите си ресторанти. Всички реагирали с огромен ентусиазъм, и така списъкът се институционализирал в световни годишни награди.
Ето и първите десет:

1. Osteria Francescana, Модена, Италия
2. El Celler de Can Roca, Жирона, Испания
3. Mirazur, Ментон, Франция
4. Eleven Madison Park, Ню Йорк
5. Gaggan, Банког, Тайланд
6. Central, Лима, Перу
7. Maido, Лима, Перу
8. Arpège, Париж
9. Mugaritz, Сан Себастиан, Испания
10. Asador Etxebarri, Акспе, Испания

Пълният списък може да видите тук.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    bo
    12, 01, 26 Юни 2018, 12:01

    Масимо Ботура <3 https://www.youtube.com/watch?v=1pY6IvkQm2Q

    !
  • Profile preview
    Читател
    16, 33, 20 Юни 2018, 16:33

    Интересно. В Топ 10 има два ресторанта от Перу и само по един от Италия и от Франция. Дали някога ще видим и български ресторант в тази десятка...

    ! Оценка
        +4

Реклама »