С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Туристите на Бали пият местно вино

Бакхус
29 Септември 2008, 13:17
Share Tweet Pin it Share

Насажденията на балийския лозар са на необичайно сухия за географското си положение северен бряг на острова. Точно това, според собственика им, дава на гроздето подходящото количество захари.
Борейки се с разпространеното мнение, че качествени вина не могат да се правят в тропическите региони, Hatten Wines за 14 години от създаването са успели да намерят своята пазарна ниша и дори да получат известно международно признание. През годините щастливо се разминават и със забраните в законодателството на най-голямата мюсюлманска държава. Когато през 1990 г. правителството забранява създаването на нови предприятия, произвеждащи алкохол, собствениците на компанията вече притежават нужното разрешително заради съществуваща фабрика за оризово вино и това спасява лозята им. Така от успеха остават да ги делят само високите данъци и особеностите на тропическият климат.
За разлика от лозите по другите географски ширини, тези които растат близо екватора са вечно зелени и дават плод през цялата година. Това обаче се оказва неблагоприятно за традиционните винени сортове като пино ноар и шардоне. Затова балийските производители са приели предизвикателството да правят вино от десертно грозде. Сортовете, които се отглеждат на екзотичния остров, са местният бял проболинго биру, както и два френски -  червеният алфонс лавале и белият белгия.
Макар да се смята, че виното, произведено от узряло под тропическото слънце грозде е с много висок алкохолен градус, Hatten Wines  успяват да създават добре балансирани напитки, някои от които са оценени с бронзови медали на престижни винени конкурси.
Компанията засега няма намерение да заема други пазари освен този, осигурен от многобройните туристи, които се забавляват на индонезийския остров.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Бали, вино, винопроизводител

Реклама »