С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Учени откриха химическите "пръстови отпечатъци" на винените апелации

Бакхус
26 Януари 2009, 10:47
Share Tweet Pin it Share

Алекс Мартин и Джон Уолтинг използват масспектрометрия, за да определят химическите "пръстови отпечатъци" на 400 вина от цяла Австралия.
С този метод е възможно да се анализира количествения и качествен химичен състав на всяко едно вещество след превръщането на атомите и молекулите му в заредени частици.

Проучването на австралийците се основава на изследване на различните концентрации на над 60 химични елемента, които присъстват във виното. Съдържанието на тези елементи търпи малки промени по време на винифицирането, транспорта и съхраняването на виното, и зависи най-вече от химичния състав на почвата, както и от сорта на гроздето.

Вината произведени в един регион и от един сорт грозде имат подобни химични "отпечатъци" и се различават съществено от вината от същия сорт грозде, но отгледано на друго място.

Австралийските учени са започнали да създават база данни за химическите характеристики на вина от целия свят. Когато бъде завършена, ще е възможно да се определи произхода на неизвестна проба вино, като нейните "отпечатъци" се сравнят с наличните в базата.

Според Мартин и Уолтинг целта им е да могат да определят откъде идва дадено вино с точност до 20 км.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Австралия, вино, грозде, химия

Реклама »