С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Нова година, нова винена листа?

Бакхус
12 Февруари 2009, 10:26
Share Tweet Pin it Share

Въпреки кризата, в света на виното нищо не е спряло - засаждат се нови лозя в нови райони, стари винарни и сортове заживяват нов живот. Британската винена авторка и журналистка Сузи Аткинз проследява кои са задължителните типове или стилове вино за един ресторант през тази година. Разбира се, ако той е във Великобритания. 

За начало: просеко
Класическо, италианско и пенливо. Със сладко-лимонената си газираност е чудесен аперитив. Но трябва да се подбира внимателно, непременно да е сухо, свежо и ароматно.

Ризлинг
С острия си цитрусов привкус и минерален характер, ризлингът се връща тихомълком на мода. Препоръчват се особено минералните новозеландски или австралийски ризлинги. Подхождат си с хубави здравословни салати и печена бяла риба.

Грюнер велтлинер
Напоследък Австрия получава голямо внимание от страна на винените критици. Създаде се огромен интерес към сорта грюнер велтлинер, който дава фини, колоритни сухи вина, с аромат на грейпфрут и нотка на бял пипер. Освен това е чудесен акомпанимент към пушена сьомга, морска храна, леки тайландски ястия, както и към суши.

Английски вина
Както се случи и с храната, все повече англичани залагат на родното производство. Ако изберете да опитате английско вино, препоръчват се живите бели с аромат на пролетна ливада или пък премиумните пенливи, които с всяка следваща година наподобяват шампанско.

Розе
Вече популярно не само в топлите месеци, лекото розе подхожда на един хубав обяд. Розетата от Новия свят са с по-плътно тяло, по-богати и малко по-сладки от европейските. Добър пример са сухите чилийски розета. Надеждни региони за розе в Европа са Бордо и Риоха, като често и Италия заявява присъствие. Спокойно може да си поръчате розе към скариди или тапенаде.

Сухо шери
Според зоната на произход, хересът се нарича Fino или Manzanilla. Подсилените вина вече сe възприемат и разбират по-добре отпреди, особено сухото шери. То трябва да е изключително прясно, много студено и да се сервира направо от хладилника в нормална винена чаша, а не в онези старомодни напръстници. Идеален аперитив за началото на голям пир, самостоятелно или комбинирано с хрупкави картофки, маслини или коктейлни хапки.

Австралийски пино ноар
След като Нова Зеландия и Чили получиха одобрението на публиката за собственото си пино, сега ги догони и Австралия. Пиното на "озитата" е голяма тема на разговор тази година. От него може да се очаква зрял плодов характер и заобленост, подходящи за съчетаване с патешко или свинско.

Южноафрикански купажи
Ако търсите червено вино с плътно тяло, то Западен Кейп е правилното място. Винопроизводителите от Южна Африка са изключително умели в съчетаването на сортове като каберне, мерло, сира и пинотаж в сложни, плътни и богати червени вина, които запазват характера на гроздето. Такива вина очевидно подхождат на плътни ястия или говежди стек алангле.

Испанско албариньо
Испания отдавна се е доказала с червените си вина и сега идва ред на белите. Сред тях се отличава албариньо, което произвеждат от едноименния сорт в Галисия, северозападна Испания. Албариньо е остро, рязко и изящно. Ароматите му са подходящи за всякакви риби и то е на път да стане най-доброто бяло на Испания.

И за десерт: десертни вина.
В крайна сметка, заражда се ентусиазъм и около десертните вина. За да е не само десертно, но и нещо ново, един хубав мискет би бил подходящ. От Калифорния и Австралия могат да се похвалят с някои добри десертни, Италия си има Vin Santo, а Унгария - токайско. Остава да си изберете десерт.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино
1 Коментар
  • Anonymous
    vinar
    12, 27, 13 Февруари 2009, 12:27

    Ingilizite i tozi pat ne sa vkluchili nito edno ot nashite super vina v tehnite vineni listi! Kolko zhalko za nas i nai veche za Bacchus.bg!

    !

Реклама »