С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Да изядеш СССР

Бакхус
13 Декември 2013, 15:52
Share Tweet Pin it Share

За СССР и социализма се е изписало много и тепърва ще се пише. Аня фон Бремзен обаче, авторката на Mastering the Art of Soviet Cooking  сигурно е първата изследователка на брежневата епоха, отличена с награда Джеймс Биърд за кулинарна проза.

В част от професионалната си биография, Фон Бремзен пише за изискани ресторанти. В другата - тя и майка й Лариса се отправят на странно пътешествие назад във времето. Двете решават да сготвят целия обратен път до СССР, младостта и детството си, превръщайки кухнята на Лариса в "машина на времето и инкубатор на спомени". Заедно, майка и дъщеря приготвят скромни и пищни, известни и всекидневни ястия: от рибния пай, вкусван от героите на Чехов до блините, борша и котлетите.

През този опит Аня разказва живота на три съветски поколения - на дядото Наум, интелигент и бонвиван, готвач по времето на Сталин и баба й Лиза, която го търси из окупирания Ленинград по време на Втората световна война, на полу-впианчения баща Сергей, който напуска семейството малко след раждането на Аня, през мечтателната, романтична Лариса, която израства с грандиозните успехи на петилетния план, съобщавани оглушително често от бакелитови рупори.

Мемоарите се преплитат с историите на ястията и горчиви страници от историята: насилственото реквизиране на житото по времето на Ленин, гладът на Втората световна война, сталиновите маниери на масата, кухненските спорове на Хрушчов, катастрофалната анти-алкохолна политика на Горбачов и падането на СССР - всичко това ври в казана на фон Бремзен, подправено с чувство за хумор, носталгия, проникновена наблюдателност и усет към детайла.

Аня фон Бремзен (р. 1963) е сред изявените кулинарни автори на своето поколение.

Тя е трикратен носител на наградата Джеймс Биърд, редовен сътрудник на списание Travel+Leisure; автор е на пет възторжено приети гастрономични книги, сред които: The New Spanish Table, The Greatest Dishes: Around the World in 80 Recipes и Please to the Table: The Russian Cookbook.

Тя редовно пише за Food&Wine и Saveur, както и за New Yorker, Departures и Los Angeles Times.

Разделя времето си между Ню Йорк и Истанбул.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »