С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Какво е социален супермаркет?

Бакхус
20 Декември 2013, 12:40
Share Tweet Pin it Share

На пръв поглед е като всеки друг голям магазин - рафтове, пълни със стоки. Когато се вгледате, ще видите, че продуктите са в наранени опаковки (но иначе съвсем читави) или пък с близък до изтичането срок на годност. А и цените са много по-ниски от обикновеното.
Става въпрос за социален супермаркет - интересна новост, за която научихме от колегите от Горичка.
Социалният супермаркет подпомага хора с ограничени възможности. Той функционира като членски клуб. Клиентите трябва да представят доказателства, че са затруднени.
Социалните супермаркети се появяват сред кризата от 2008. Вече съществуват над 1000 такива магазина във Франция, Австрия, Белгия, Швейцария, Румъния.
Наскоро отвори врати и първият английски магазин от този тип.
"Опитваме се да запълним нишата между хранителните банки и обикновените магазини - обяснява Сара Дънуел, директорът на супермаркета. - Има много семейства, които не тънат в мизерия, но въпреки това страдат от недостиг на храна. Магазинът ни не е само за трайно безработните, има хора и цели семейства, които се трудят здравата, но въпреки това парите не им достигат."
В магазина има не само стоки от първа необходимост.
"Имаме и неща, които могат да минат за луксозни. Иска ни се да запознаем с тях клиентите си" - продължава Дънуел и разказва за момче, което купило от тях агнешки котлети на занижена цена. Когато на следващата седмица го попитала дали са му харесали, момчето се притеснило и признало, че още не ги е сготвило, тъй като се притеснява да не обърка нещо.
Плановете за развитие включват построяването на кафене и кулинарно училище на втория етаж на сградата. Магазинът неслучайно е открит в Южен Йоркшир, един от най-бедните райнони на страната. Той вече се радва на признание от общността.
Не на последно място тези супермаркети решават и проблеми като разхищаването на храна.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    izabell
    21, 52, 20 Декември 2013, 21:52

    Не е приложим в големи градове.Не мога да си преставя, че всеки ден група хора ще се отправят към магазина за да си напазаруват,за кафе може:)

    ! Оценка
    -3

Реклама »