С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Затапено изкуство

Бакхус
08 Януари 2014, 17:01
Share Tweet Pin it Share

Известно е, че пиенето, правенето и оценяването на вино е изкуство. Етикетът на бутилката може да е шедьовър. Оказва се, че и тапата или поне онова, което може да се направи от нея, също е предмет на изящество.

Артистът Конрад Енгелхард, родом от пустинята Мохаве в Карифорния,  е избрал винените тапи като основно изразно средство. В края на миналата година той спечели наградата на публиката на Трийднидъл - един от престижните британски арт конкурси. Отличената творба е 150 метров дамски портрет на стойност 18 000 паунда. В момента наградената творба, наред с още няколко може да се види в лондонската галерия Саачи.

Всичко започнало с това, че Енгелхарт събрал много тапи, с които не знаел какво да прави. След няколкомесечно изучаване на цветовете, нюансите и текстурата им се стигнало до първата творба - триптих с женско тяло и портрет на Одри Хепбърн в средата.

Естествено той вече не разчита само на лична консумация, за да си осигури материал, тъй като всяко платно отнема между 500 и 2000 коркови тапи.

Започнал да обикаля ресторантите. "Повечето решаваха, че съм побъркан и ме изхвърляха преди да обясня за какво ми трябват тапите." - спомня си днес художникът.

С времето обаче все повече и по-изискани ресторанти започнали да го снабдяват със суровината, която иначе щели да изхвърлят. Така "изразните му средства" се обогатили с корк, затапвал скъпи и редки вина.

"Имах проблем с резолюцията - разказва Енгелхард за трудностите на художествения процес. - Повечето ми работи съдържат между 400 и 2000 тапи. Ако отворите в интернет изображение само с 2000 точки, то е доста неясно и размазано. Така че трябваше да приложа "зуум".

Така всяка от творбите му се разгръща пред очите, докато зрителят се доближава и погледът му се движи от ляво на дясно. "Обичам да играя с начина, по който очите и съзнанието добиват информацията парче по парче и я сглобяват в цялостно изображение."

Share Tweet Pin it Share

Реклама »