С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Ако става за пиене, става и за готвене

Василена Мирчева
29 Януари 2014, 18:14
Share Tweet Pin it Share

В кулинарната наука отдавна се води спор с какво вино да готвим. Преобладава мнението, че което не бихме пили, не бива и да използваме за готвене, за да не развалим ястието.

По повод репортаж за ресторант в Габрово, който готви само с минерална вода, наша читателка се заинтересува дали подобна практика се прилага някъде другаде и дали би ли имала последователи.

Според шеф Валери Нешов, носител на множество отличия, сред които и "Ресторант на годината" на сп. "Бакхус", когато се работи с квас и се меси, не е лошо да се използва минерална или изворна вода. Но при готвенето не е нужно, а само би оскъпило процеса.

Шеф Робин Вилларреал, главен инструктор в HRC Academy, извежда принципа: "Щом водата може да се пие, значи може и да се готви с нея. В сградата на академията и учебния ресторант "Таланти" имат филтър, който пречиства водата от крана. (Сградата на академията се намира в центъра и е към витошкия водопровод).

Шеф Робин сподели, че в базата на  академията в Добрич, водата е по-твърда, но той не е забелязал това да се е отразило на качеството на храната.

За сметка на това французите смятат, че ако при готвене се използва прочутата вода "Виши", това придава неповторим вкус на варените зеленчуци. Нищо чудно, като се има предвид колко натоварена със соли е тя.

Ако не искаме водата да повлияе на храната, която приготвяме с нея, всъщност трябва да готвим с дестилирана вода - казва шеф Робин. - Така готвят в арабските емирства, но там просто няма питейна вода.

У нас дестилирана вода се продава само за да се добавя при гладене. Според шеф Робин ако приготвим чай с обикновена чешмяна, минерална и дестилирана вода - резултатът всеки път ще е различен и чаят ще има по-наситен аромат и цвят в зависимост от водата.

Вероятно с цел да се уловят тези тънкости съвременната култура е създала и професията воден сомелиер."

Георги Партенов, шеф-инструктор в академията, сподели, че при готвене с естествено газирана вода, балончетата изчезват, но водата остава леко кисела.

Колкото до онези, които искат храната им да се приготвя с минерална вода - просто трябва да посещават селата в Гоце-делчевско или Смолянско - там, а и в редица места на България, друга освен минерална вода просто няма. 

Share Tweet Pin it Share
4 Коментара
  • Profile preview
    gamen
    12, 46, 09 Март 2014, 12:46

    ХАХАХА… значи вината, които не стават за пиене, не ги бива и за готвене даже! :-D

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    13, 44, 30 Януари 2014, 13:44

    това с минералната вода може да бъде и много опасно. Особено за малки деца. Нека готвачите не се произнасят по всички теми.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
    -1    +4
  • Profile preview
    BarBQ
    12, 03, 30 Януари 2014, 12:03

    Мерси за инфото, Хали! Добре е да го знаем това.

    ! Оценка
        +3
  • Profile preview
    izabell
    22, 10, 29 Януари 2014, 22:10

    Бяло вино за белите меса,а водата леко затоплена:)

    ! Оценка
    -1    +1

Реклама »