С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Бъдещето на стареенето на виното

Бакхус
04 Март 2014, 15:38
Share Tweet Pin it Share

По-опитните читатели помнят "мирния атом" и неговия победен ход. Оказва се обаче, че технология използвана в производството на ракети и атомни бомби, може да има неочаквано ново приложение - като акселератор на процеса на стареене при виното.

Силата на пулсациите се използва отдавна в производството на храна - за изстискване на повече сок от плодове, сега обаче се оказва, че тя може да придаде на виното зрял вкус без да се чака това да стане по естествен път.
Повечето вина, които се предлагат на пазара, са предназначени да бъдат консумирани незабавно, но не са изключение тези, които биха спечелили, ако се отворят след няколко години. Времето, както е известно от философията и поезията, заглажда и облагородява даже грубите, абразивни танини.

Само че времето е скъпо. Масовият потребител не разполага с пространство, а винопроизводителите естествено предпочитат да видят по-бързо възвращаемостта на направените инвестиции.

Затова учените отдавна търсят магията на бързото стареене. Обещаващата технология на генераторите с пулсово електрично поле (pulsed electric field PEF) превръщат обикновения поток енергия с нисък интензитет в кратки изблици на интензивна сила еквивалентна на мощността на атомен реактор. PEF може да убива микробите от кората на плодовете и зеленчуците, да увеличава количеството сок, изстискан от ябълките и гроздето и може би да направи грапавото червено вино много по-балансирано още утре, а не след пет години.
Доктор Дан Сингълтън, президент на Transient Plasma Systems в Ел Сегундо, Калифорния смята, че PEF е истинското бъдеще на винарската индустрия. Идеята за подобна технология допада много на големите производители, стремящи се да произвеждат прилични вина на приемлива цена. Особено като се има предвид, че при използването на технологията от плодовете се добива с 30% повече сок.

Малките винарни обаче се интересуват повече от подобряването на качеството. "По време на експериментите говорих с много винопроизводители, разказва Сингълтън, и ми се стори много интересно, че малцина от калифорнийските производители се интересуват от повишаването на количеството вино. Много повече ги интересуваше подобряването на качеството."

Колкото до опитите в домашни условия да състарите виното по-бързо, правени са различни опити - с аератори, ултразвукови пръчки или магнити.

Оказва се, че един от сигурните начини да подобрите вкуса на вино, е да го оставите на топло - тъй като тогава химичните реакции ще се забързат.

Share Tweet Pin it Share
5 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    16, 46, 24 Май 2014, 16:46

    Отивам да си сипя една чаша,но вкъщи.

    !
  • Profile preview
    izabell
    20, 59, 20 Април 2014, 20:59

    Хубаво ли е виното бързо се пресушава.Кой ще го остави да старее,не е плод че да оставяме за семе;)

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    maren
    11, 14, 08 Март 2014, 11:14

    Взаимност. Бързото стареене на вината, вероятно засяга "специалните" вина, които ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ПРИЕМАТ, че трябва да бъдат оставени за консумация след една-две години.

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    izabell
    22, 33, 04 Март 2014, 22:33

    На топло, имам такова и хубаво:)

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    Нефертити
    21, 48, 04 Март 2014, 21:48

    Наздраве!:)

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
    -2

Реклама »