С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

САЩ стана най-големият винен пазар, изпреварвайки Франция

Бакхус
14 Май 2014, 13:15
Share Tweet Pin it Share

Съединените щати откраднаха короната на Франция като топ световен винен консуматор на фона на глобален спад в потреблението по данни на Международната Организация по винарство и лозарство.

Миналата година световната консумация на вино е намаляла с малко повече от процент и е възлязла на 238.7 милиона хектолитра вино.

САЩ за първи път са най-голям потребител, изпивайки 29 милиона хектолитра вино, като собствената продукция е съставлявала четири пети от консумацията, пояснява Жан-Мари Оран, председателстващ междуправителствена организация, сравняваща глобалните статистики в индустрията.

Американската консумация е нараснала с 0.5 процента, а френската е спаднала със 7%.

"В страни като Франция, Италия и Испания хората са свикнали да пият много вино, но навиците им започват да се променят - коментира Оран. - В САЩ положението е различно, защото там започват от много ниска консумация на глава от населението, така че тенденцията е тя да се покачва все повече и повече, особено на класни вина."

По отношение консумацията на глава от населението Франция държи първенството - френските любители на виното изпиват почти шест пъти повече в сравнение с американските.

Трета по консумация е Германия, последвана от Италия и Китай.

"Скоростният растеж на винената консумация на Китай от последните години като че ли е на път да спре също толкова внезапно - коментира Оран." За 2013 китайците са изпили 16.8 милиона хектолитра вина, което е с 3.8 % по-ниско от 2012 г.

Според Оран спадът в потреблението на вино в световен план вероятно се дължи на растящите цени.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    21, 58, 17 Май 2014, 21:58

    САЩ и вино... Тази статистика ми е под въпрос...

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
    -1    +1
  • Profile preview
    izabell
    23, 36, 15 Май 2014, 23:36

    Браво сега да не омешат виното с Кола;)

    !

Реклама »