С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Натиск срещу забраните на ГМО в Европа

Бакхус
27 Май 2014, 16:42
Share Tweet Pin it Share

От екологичните сдружения "За Земята" и "Приятели на Земята Европа" съобщават, че тази седмица м Брюксел се готви нов закон, даващ на биотехнологични корпорации като Monsanto и Syngenta безпрецедентна власт над решенията за забрана на генетично модифицирани (ГМ) култури в Европейския съюз.

Готвените промени дават на биотехнологичните компании законно право да решат дали да допускат забраните за отглеждане от ГМ култури, приети от правителствата на отделните държави членки. Ако правителствата откажат, ще са принудени да се позовават на неясни правни основания защо изискват забрана и да влизат в съдебни спорове, както и да плащат санкции.

"За Земята" призовава на националните правителства да бъдат дадени истински правомощия, за да запазят своите страни без ГМО и да защитят избора на потребителите. Като минимум, следва да бъде отхвърлено предложението правителствата да искат разрешение за забрана от биотехнологичните компании, а правното основание за забрана на ГМ култури трябва да бъде променено.

Преди месец Върмонт стана първият американски щат, който въведе задължението ГМО да се обозначава върху етикетите. Успоредно с това Губернаторът отвори онлайн портал за приемане на дарения, които ще отидат, за да се защитава решението в съда.

Според индустрията обаче, генно модифицираните организми са безопасни, а поставянето на етикет щяло да обърка клиентите, да им внуши, че тези храни не са добри за тях и да повиши цената на продуктите.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    Нефертити
    22, 50, 27 Май 2014, 22:50

    Забраните на ГМО в Европа трябва да останат!

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +3

Реклама »