С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Да готвим с Лучия

Бакхус
19 Юни 2014, 14:19
Share Tweet Pin it Share

"Да готвим с Лучия" събира отбраните и изпробвани рецепти на авторката си, както и вижданията й за храната, нейното поднасяне и удоволствието, което носи.

"Направих тази книга с обич – за себе си, за теб и за всички, се казва в представянето. Често казват, че любовта на мъжете минавала през стомаха. Нека не преувеличаваме, но от дългогодишен опит съм убедена, че вкусното хапване осигурява както доброто настроение вкъщи, така и приятното прекарване в компания, а защо не и успешното запознанство.

Опитала съм се да събера в тази книга дългогодишен опит, широк диапазон вкусове и многобройни източници. Рецептите, които ще намериш тук, идват от различни стари и нови книги, наръчници, тефтери, изрезки и хвърчащи листчета. През годините открих, че често ми е нужно повече време да намеря някоя желана рецепта, отколкото да я приготвя. Обзема ме носталгия, като си припомня старите тетрадки с подгънати краища, често тук-там с някое издайническо петно, съдържащи старателно изписани или набързо надраскани рецепти. Иска ми се, читателю, тази книга да стане за теб такава тетрадка.

Имам – да си призная – и една егоистична цел. Години наред чувам от близки и приятели: "Моля те, дай ми тази рецепта!". Давам винаги с готовност, но рецептите често се записват на някое от тези прословути хвърчащи листчета и скоро сцената се повтаря – на живо или по телефона. Та ето начин да събера тези рецепти, за да са готови за близки, приятели, а най-вече за теб, читателю.

Най-важното, което искам да ти кажа, е, че когато готвенето се възприема като тегоба, резултатът никога не е добър. Готвенето е удоволствие! Съвременните уреди и изобилието на продукти дават възможност бързо и лесно да се приготвят ястия, за които понякога не се сещаме сами, а ни е нужна само една свежа идея или изпитана комбинация. Тук представям рецепти, по-голямата част от които не изискват повече от 30-40 минути подготовка и час – час и половина печене, ако е необходимо.

Стремила съм се, където е възможно, да съчетая вечните достойнства на старите методи на готвене с предимствата на модерните технологии, които пестят време и са здравословни, без да намаляват вкусовите качества на храната. Не спадам към песимистите, които смятат, че витрокерамиката и индукционната плоча ще изхвърлят завинаги къкрещото часове наред гърне.

Привлекателният вид е задължителен за добрата кухня.

Драги читателю, използвай тази книга за твое улеснение и удобство, пести си времето, радвай се и споделяй интересни гозби с близки и приятели. Не забравяй – готвенето е удоволствие в две действия. Първото се развива в кухнята, второто – около масата с доволните лица на гощаваните.

Желая ти дълги години добър апетит и добро настроение!"

Прочетете също чудесното представяне на авторката.

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    20, 54, 21 Юни 2014, 20:54

    Някой да сготви, моля :)

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    bramasole
    20, 41, 19 Юни 2014, 20:41

    Аз пък си купих романа "Под небето на Тоскана", по който е създаден сценария за едноименния филм. Там има много готварски рецепти от Тоскана, предполагам, като бонус към приятния сюжет.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р

    ! Оценка
        +3
  • Profile preview
    BarBQ
    19, 55, 19 Юни 2014, 19:55

    И нито дума за това коя е Лучия. xD

    ! Оценка
        +2

Реклама »