С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

България спечели домакинството на Concours Mondial de Bruxelles 2016

Весела Николаева
12 Май 2015, 16:55
Share Tweet Pin it Share

Пловдив ще бъде домакин на Concours Mondial de Bruxelles (CMdB) за 23-ото издание на най-големия европейски винен конкурс. Тази новина обиколи специализирани и масови издания през миналата седмица. Какво следва от това домакинство? Безспорно, домакинството на подобно събитие е нещо много хубаво за винения сектор в България, възможност за маркетинг поне на европейско ниво и огромен успех за хората, които стоят зад избора.

Събитието само по себе си няма да направи българските вина известни и търсени като с вълшебна пръчица, нито ще реши някой проблем на сектора. Дегустациите в Пловдив ще бъдат възможност да се покажем в добра светлина и да обърнем интереса на ценителите към хубавото вино към местните изби. Организацията на конкурса ще си остане същата, каквато е била и досега, но е възможно в оценяването да се включат повече български дегустатори, каза пред "Бакхус"  Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). По думите му събитието има значителен отзвук и предполага популяризиране на местните нива и извън дегустациите. Всеки ден оценяването на виното започва сутрин и приключва до около 13 часа. Следва обиколка на изби, като поне в последното издание те са били на час, максимум два часа път от мястото за дегустации, обясни Радев.

Пловдив е избран, защото се намира в централна част а България и така много изби ще бъдат лесно достъпни. След като обиколят избите, дегустаторите пишат и впечатленията си за страната-домакин. Заради изискването за посещения само на по-малки разстояния доста изби няма как да бъдат разгледани. Радев посочи, че за отделни региони може да се организират тематични дегустационни вечери, на които да се представят вина от тях.

Организацията

Организацията на събитието ще бъде направена от CMdB и от НЛВК, с помощта на община Пловдив, Министерство на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по лозата и виното. За място на провеждане е избран Международният панаир в Пловдив. Радослав Радев очаква в конкурса да се включат повече български вина. Всеки, който желае да участва, трябва да заплати такса и да изпрати проби за дегустация. После пробите се разпределят на случаен принцип между дегустаторите, като минават през няколко кръга. Бутилките вино се обвиват и опитващите не знаят от коя изба изпробват.

Петър Василев, съавтор и един от създателите на "Винозона", определи домакинството като "голям успех, който ако използваме правилно, може да даде сериозен тласък както на познаваемостта на виното ни отвън, така и на винения туризъм". Той добави, че трябва да се подготвим добре през следващата една година. Василев посочи, че на събитието ще дойдат много журналисти от винени издания, експерти, публика и ако не се възползваме да им покажем нашите изби и вино – няма да има полза.

Oфициално домакинството беше обявено по време на последния конкурс преди няколко дни в Италия и българският министър на туризма Николина Ангелкова получи символична винена чаша. Всъщност, по мнението на хората, до които "Бакхус" се допита, основна заслуга за домакинството имат Радослав Радев и екипът на НЛВК, както и много други, свързани с винения сектор. Така че няма само един "виновник" за успеха. 

Share Tweet Pin it Share
Коментар
  • Profile preview
    izabell
    22, 33, 13 Май 2015, 22:33

    Браво Пловдив.Да се представите добре:-)

    !

Реклама »