С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

The House of the Spirits

Весела Николаева
17 Май 2015, 01:35
Share Tweet Pin it Share

Едно време в София имало големи зелени градини, ниски къщи, пивници с широки дворове и дълбоки механи, в които да се наслаждаваш на хубаво вино. По онова време столицата била мъничка – една престилка място, ако вземем думите на Вера Мутафчиева. Случайно или символично, новата столица била в един от малкото райони на България, в който лозаро-винарството не е развито. Дали това е допринесло историята ни да се развие такава, каквато я познаваме, решете сами. За наша радост този факт направил София вероятно по-безпристрастна и своеобразно средище за вино от всички краища на България.

Някак естествено в столицата се вписва и обновеният Институт за изследване на виното и спиртните напитки, който събира на едно място и вкусове, и история от всички винарски региони на България. Той заема мястото си в кв. "Овча купел" повече от 50 години, наследявайки винарска изба, действала за няколко години, която пък е наследила бирена фабрика. От фабриката са останали типичните чешки сводове на подземната зала. Тя е била много по-голяма, но сградата е била поделена между Института и цигарена фабрика, които и сега споделят общ двор. Самата подземна зала не е била планирана за винопроизводство, но се е превърнала в чудесно изложбено пространство. Преди няколко седмици тя беше открита официално като обновения Дом на виното. Обновяването, което протече в последните години, е финансирано с помощта и на европейски фондове.

Основен ремонт, който да променя неузнаваемо мястото, не е правен – стените са запазили автентичната си плесен, има нов бар, който по думите на служителите в Института е уникален за България – за него е използвана половината от огромна винена бъчва. Повечето снимки по стените са запазени стари фотографии от гроздобер и производство на вино от последния век из цяла България. Може да разгледате и отделни експонати – уреди, използвани в производството през различни периоди, от стари малки преси до по-съвременни машини.

Целта на обновяването в старата изба е на едно място да бъдат събрани вина от всички региони на България. В нея са разположени и малки изложбени щандове на изби – те са само част от всички български производители, но в бъдеще вероятно ще се включат и още. До избата има и магазин, отново с вино от почти всички региони. Така, ако искате да покажете на гости какво е българското винопроиводство или самите вие да разгледате и да купите бутилка хубаво вино, може да намерите богат избор, събран на едно място. Даваме ви и една идея – обновената подземна зала е много подходяща и за организиране на различни събития, а мястото е сравнително лесно достъпно и удобно, далеч от претоварения център на София.

Институтът е държавна собственост и основната му работа е да изследва всякакви алкохолни напитки. Ако желаете, може да занесете за проби спиртни напитки и вино, а може да изкарате и курсове по дегустация, които са отворени за всеки.

По думите на Цвете Дръгина-Гавраилова, управител на Института, желаещи да изкарат курсове има, повечето са начинаещи. От Института разполагат с база аромати, а самите курсове се водят от специалисти – някои от тях са технолози и действащи специалисти.

  • Цвете Дръгина-Гавраилова

    Цвете Дръгина-Гавраилова



Цената на курса за начинаещи е 180 лв., като се изисква да има поне шестима желаещи, за да започне обучението. Цвете Гавраилова обясни, че нямат фиксирани дати, а се съобразяват с желанието на курсистите. Съкратеният курс е разделен на пет урока по два учебни часа. Първият се учи теория, а през втория тя се прилага на практика, заедно с дегустации на подбрани вина.

Ако искате да научите повече, има и разширени дегустационни курсове – те са от 12 урока, също по два учебни часа. Цената на пълния курс е 285 лв., в които влизат дегустациите на вино. Ако сте цяла организирана група, от Института могат да предложат и съобразяване на графика с вашите желания, включително обучение в почивните дни. Освен с базовите познания за дегустиране на вино, обучението включва и уроци за основните сортове и винарски райони в България.

Контакти на Институт за изследване на виното и спиртните напитки:

гр. София 1618, бул."Цар Борис III" №134

тел. +359 /02 / 8184950; e-mail: [email protected] 

http:// www.wineinbg.org

Записване за дегустационни курсове на тел. 02/ 818-4963 и 02/ 818-4961

Share Tweet Pin it Share

Реклама »