С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Познай кой ще сготви на вечеря

Краси Генова
22 Май 2015, 02:39
Share Tweet Pin it Share

 
Работен ангажимент за списание за интериорен дизайн отвежда американската фотографка Робин Лий в къщата, която обитава в последните си дни американският художник Джаксън Полък и съпругата му Лий Кразнер в Ийст Хемптън. Там Робин Лий попада на бележки и откъснати листове хария между книгите в библиотеката на Кразнер. На тези листа са написани готварски рецепти.

  • Бои

    Бои

    снимка: Robyn Lea



Близо тригодишният изследователски труд и кулинарните открития на Робин Лий, завършват с луксозното издание на американското издателство Assouline, публикувано неотдавна.

"Вечеря с Джаксън Полък - рецепти, изкуство и природа" показва в неочаквана светлина една от главните фигури в абстрактния експресионизъм, известен с оргиналната си техника на работа.

  • Робин Лий

    Робин Лий



Робин, как ви хрумна идеята да направите книга с любимите рецепти на Джаксън Полък?

Попаднах в къщата на Джаксън Полък и Лий Кразнер в Ийст Хемптън покрай работата си върху един проект за интериорно списание и след един разговор с директорката на музея Хелън Харисън, която ми спомена, че в дома им често са се провеждали вкусни вечери, на които са готвили самите те, започнах съзнателно да се оглеждам за бележки и архиви от онези времена. Попаднах на написани от ръката на Полък рецепти за лимонов пай, картофени палачинки и хляб, които бяха основата на тази книга. След близо тригодишно ровене в архивите и на двамата, срещи с роднини, съседи и близки приятели, събрах достатъчно материал и се впуснах в най-вкусното арт приключение в живота си.

На какъв тип рецепти попадахте най-често?

Голяма част от тях, вдъхновени от френската кухня - много модерна в Ню Йорк по онова време. Но, разбира се, книгата съдържа и много любими рецепти на семейството на Джаксън Полък, повлияни от кухнята на южните щати и средния Запад. В една от кулинарните книги на Полък намерихме и предназначена за него диета предназначена да му помогне да намали или да се откаже от алкохола, към който е имал опасна зависимост.

  • Белият хляб на Джаксън Полък, с домашно приготвени конфитюр и масло

    Белият хляб на Джаксън Полък, с домашно приготвени конфитюр и масло

    снимка: Robyn Lea

 

Съгласна ли сте, че до голяма степен социалният им живот, както и прочутите вечери, които са организирали, са били в основата на връзката им?

За Джаксън Полък храната и социалният живот в дома им са били от основно значение за връзката им. Полък е бил наясно, че благодарение на много от артистичните вечери в дома им, интерес към работите му са проявявали агенти, собственици на галерии или колекционери. Лий е притежавале рядката дарба да използва (в добрия смисъл на думата) вечерите по предназначение.

  • Прочутият сос за спагети на Джаксън Полък

    Прочутият сос за спагети на Джаксън Полък

    снимка: Robyn Lea

 

Голяма част от зеленчуците на масата им са собствено производство, нали?

Да, Джасън Полък е бил силно привързан към земята. Бил е голям почитател на връзката на индианците с природата и е следвал техните закони в това отношение - живей близо до природата, обичая й и се отнасяй с уважение. Полък е бил прочут градинар и рибар. Изкуство, природа и храна - това е Светата Троица на Полък.

 
  • Спагети, готови за тенджерата

    Спагети, готови за тенджерата

    снимка: Robyn Lea



Как бихте определили книгата си?

Като един непознат и неочакван поглед върху интимния свят на Полък, който освен изключително талантлив и дързък новатор в американското изкуство, е бил почитател на добрата храна, на природосъобразния начин на живот, както и на характерното за голяма част от хората на изкуството по онова време, пристрастяване към алкохола. Джаксън Полък е бил изключително чувствителен, щедър и мил човек. Да, имал е своите демони, но не мисля, че е редно да правим генерални изводи, базирани само на това.

Dinner with Jackson Pollock : Recipes, Art & Nature www.assouline.com

 

 

Пълнено с билки печено пиле по френски

 (четири порции)

 
За пилето:

1.5 килограмово пиле

½ чаена чаша зехтин

2 ½ чаени лъжички морска сол

¼ чаена лъжичка черен пипер

2 супени лъжици листенца от мащерка

12 скилидки чесън, добре измити, но необелени

12 малки лукчета или шалоти

Настъргана кора и сок от един лимон

 
За плънката:

2 супени лъжици масло

2 средно големи глави лук, ситно нарязани

2 пръчки селъри, ситно нарязани

2 чаени чаши едри трохи от стар хляб

1 супена лъжица прясна салвия, ситно нарязана

1 супена лъжица пресен розмарин, ситно нарязан

1 супена лъжица прясна мащерка, ситно нарязана

1 супена лъжица пресен магданоз, ситно нарязан

1 щипка сух джинджифил (на прах)

 Сол и пипер

Загрейте предварително фурната на 175 градуса. Изчистете пилето от вътрешостите, изплакнете и изсушете с готварска хартия. Натрийте го с ¼ чаена чаша зехтин, морската сол, пипера, и листата мащерка. Оставете пилето да си почива на стайна температура, докато правите плънката.

За плънката: Разтопете маслото в съд с дебело дъно, добавете ситно нарязаните лук и целина, и ги задушете на умерен огън докато омекнат. В голяма купа изсипете всички продукти за плънката и ги навлажнете с малко вода.

Напълнете пилето с готовата плънка така, че да остане малко място в него, и завържете бутчетата с кухненска връв.

Затоплете останалия зехтин в голям стоманен или чугунен съд, добавете чесновите скилидки и лука (шалота), и оставете да се задушат около 10 минути.

Отстранете от огъня и поставете пилето в съдя, с гърдите нагоре. Полейте пилето със соса от лука и чесъна добре и печете във фурната един час. Залейте отново със соса, лимоновия сок и поръсете с настърганата лимонова кора.

Увеличете температурата на 220 градуса и печете за още 15 минути, докато кожата на пилето стане златиста и хрупкава. Преди нарязване, оставете пилето да си почине 15 минути. Сервирайте.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »