С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Опитайте това вкъщи

Анри Доно
18 Юни 2015, 12:54
Share Tweet Pin it Share

Меню 3

Наполеон със скариди, краставица, авокадо и коктейлен сос

Свински котлети на грил с киноа, запечени нектарини с бекон и мащерка

Бисквити "Мадлен" с шоколадов сос

Наполеон със скариди, краставица, авокадо и коктейлен сос

Продукти

За скаридите и краставицата:

4 броя скариди, обелени (размер 16-20)
Вода, сол
100 г краставица, обелена и без семките, нарязана на едро
50 г цедено мляко
5 г див лук, нарязан на ситно

За соса:

75 г майонеза
10 г кетчуп
5 мл уиски
Сол, лют червен пипер

За авокадото:

1 авокадо
5 г пресен кориандър
1 лимон
Сол и пипер

Начин на приготвяне:

1. Смесете нарязаните краставици, цеденото мляко и няколко капки лимонов сок. Добавете нарязания див лук, оставете да се охлади.

2. Кипнете подсолена вода, сложете скаридите и дръпнете веднага от огъня. Изчакайте около 3 минути и ги прехвърлете в купа със студена вода. След около минута отцедете водата, подсушете скаридите и ги оставете в хладилника.

3. За соса – смесете майонезата и кетчупа, добавете уиски и овкусете със сол и лютия пипер.

4. Преди да сервирате, обелете авокадото, намачкайте го с вилица, добавете лимонов сок на вкус, за да не потъмнее, и овкусете със зехтин, сол и пипер. Накрая добавете кориандъра и размесете внимателно. Пригответе сместа точно преди сервиране.

5. Сервиране: аранжирайте на пластове. Първо сложете краставиците в центъра на чинията, след това сместа с авокадо, нарежете скаридите по дължина и ги разпределете около зеленчуците. Добавете няколко капки от коктейлния сос и гарнирайте с няколко свежи листа от кориандър.


Свински котлети на грил с киноа, запечени нектарини с бекон и мащерка


Продукти 

За котлетите:

300 г свински котлети (2 бр.)
5 мл олио
Червен пипер, сол, черен пипер

За киноата:

100 г киноа
Вода, сол
30 г масло

За нектарините:

3 нектарини
1 стрък мащерка
10 мл зехтин
Сол, пипер
4 лентички бекон
1 лимон

Начин на приготвяне:

1. Кипнете подсолена вода, добавете киноата и варете, докато зърната се отворят. Отцедете, добавете масло и разбъркайте.

2. В тавичка сложете нектарините с разреза надолу, напръскайте със зехтин и овкусете със сол, пипер и кората от половин лимон.

3. Покрийте нектарините с лентичките бекон и печете на предварително загрята на 200 С (180 С с вентилатор) фурна за около 20 минути. След като извадите тавичката, изцедете сока от лимона върху нектарините.

4. Овкусете котлетите с червен, черен пипер и сол. Печете от всяка страна по три минути и прехвърлете във фурната за още четири-пет. Оставете ги да починат за около пет минути преди сервиране.

5. Сервиране: Сложете киноа в центъра на чинията и един от котлетите отгоре. Аранжирайте нектарините върху котлета и добавете плодовите сокове около композицията.

 

Бисквити "Мадлен" с шоколадов сос

Продукти

За бисквитите:

50 г брашно
1,5 г бакпулвер
1 яйце
35 г захар
45 г масло
1 ч.л. мед
1 ч.л. настъргана портокалова кора
1 щипка сол

За шоколадовия сос:

50 г натурален шоколад (мин. 55%)
100 мл мляко
5 г масло

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.

2. В купа разбийте яйцата със захарта, докато се разтвори. Добавете брашното, бакпулвера, солта и портокаловата кора, а накрая – меда и разтопеното масло.

3. Разпределете сместа в "Мадлен" форми или формички за мъфини.

4. Печете във фурната за 15-20 минути до златисто. Оставете да изстинат във формата, за да ги извадите по-лесно.

5. За соса – сложете шоколада в купа. Загрейте млякото до кипване, залейте шоколада и оставете да престои 10 минути, докато той омекне. Разбъркайте до гладка смес, добавете маслото и разбъркайте отново.

6. Сервиране: Аранжирайте бисквитите в обща чиния и поръсете с пудра захар. Сервирайте шоколадовия сос в отделна купа.

Статията е част от летния брой на сп. Бакхус. 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »