С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Сладоледена епоха

Тамара Вълчева
26 Юни 2015, 10:36
Share Tweet Pin it Share

Случайно, но с радостта на откриватели, попадаме на чисто нова сладоледена къща на ул. "Цар Иван Шишман" 12а, на мястото на магазина за прясно изцедени сокове. Официално открита преди три дни, без шумни анонси, Gelateria Naturale предлага сладолед, не само по италианска рецепта, но и направен на място от италианска машина. Във витрината има основно три вида сладолед: кремообразен на млечна основа, веган и плодов, в който няма мляко. Кремообразният е шоколадов, ванилов, тирамису, а плодовите са ягодов, малинов, пъпешов и от киви.



Концепцията на мястото, както и името предполага, е да предлага истинско джелато с натурални съставки: мляко, яйца, захар, сезонни плодове, без готови смеси за сладолед на прах. Въпреки че в менюто присъства и така нареченият zero-zero сладолед, в който има мляко, но без лактоза и само фруктова захар.

Идеята за семейния бизнес дава дъщерята - Савина Николова, която, докато учи в университет в Италия, постепенно се пристрастява към сладоледа – започва да посещава семинари и кръжоци, приятелят й е от Сицилия, от фамилия на потомствени майстори на джелатото - Трикони. "Aз самата се храня здравословно и за мен е важно сладоледът да не съдържа никакви вредни съставки: не използваме хидрогенирани мазнини, известни още като транс мазнини, няма палмово масло, няма консерванти и оцветители", казва Савина. Според нея те предлагат единственият подобен сладолед в България - "всички останали се правят от сухи и готови смеси, а проблемът в сухите смеси е, че съдържат вредни съставки".



В Gelateria Naturale използват мляко от малка планиснка мандра в България, яйца, сметана и съотвените сезонни плодове. Иска им се всичко, което продават в сладкарницата да е местно, но се оказва, че елементарни неща като кутии за сладоледи или дори клечки, всъщност не се произвеждат у нас. "Дразни ме тенденцията да копираме само чужди кулинарни традиции и да пренабрегваме нашите си", казва Савина, затова и те ще комбинират най-добрите италиански техники, които успеят да пренесат, с българските традиции.



Освен джелато предлагат и лимонова гранита, което представлява сок от лимон и лед, смесени по специална технология. Следващите седмици ще има граната с кафе и различни плодове. Заради липсата на консерванти, сладоледът е с трайност до три дни, но тук така или иначе приготвят нов всеки ден. Кифлички и сладки, кроасани само с истинско масло от същата мандра, както и различни видове кафета са другите възможности, когато ви боли гърлото.


Работното време през седмицата е от 8 до 8, а в събота и неделя от 9 до 9. 

Share Tweet Pin it Share
5 Коментара
  • Profile preview
    Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    03, 06, 15 Юли 2015, 03:06

    А бе София си е София . Всичко си има . Браво !

    Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    hd24
    15, 37, 09 Юли 2015, 15:37

    Желая Ви успех и скоро ще се видим ;-)

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    Ray Of Light
    12, 50, 30 Юни 2015, 12:50

    Вчера се отбих да опитам и спокойно мога да заявя, че за момента това е най-добрия сладолед предлаган в София. Опитахме 2 вкуса: Йогурт и Канела. И двата бяха с изключително качество, като канелата се оказа лека и много приятна. Също така ни дадоха да пробваме Сметана с лавандула и тя беше много приятна с почти неосезаемо усещане на лавандулата. От мен 10/10 и определено там ще си хапвам лятото сладоледа. Продължавайте в същия дух.

    ! Оценка
        +5
  • Profile preview
    staska
    13, 12, 28 Юни 2015, 13:12

    Изглежда ... вкусно. Ще се провери задължително.

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."

    ! Оценка
        +5
  • Profile preview
    BarBQ
    21, 32, 26 Юни 2015, 21:32

    Искам такава и в Пловдив, веднага!

    ! Оценка
        +6

Реклама »