С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Северна принцеса

Краси Генова
30 Юни 2015, 17:27
Share Tweet Pin it Share

Най-новият и светкавично набрал популярност ресторант в Берлин се казва Dottir, от създателите на другите две кулинарни звезди в берлинската столица - Grill Royal и Pauly Saal.

  • снимка: Stefan Korte



Собствениците Стефан Ландвер и Борис Радцун представят Dottir, като "вдъхновен от кухнята на северните народи".
Затова не е случаен и изборът на готвач - 27-годишната Виктория Елиасдотир, по-малката сестра на световноизвестния датско-исландски съвременен артист Олафур Елиасон.

"Виктория показа невероятен талант и оригиналост при избора на меню, вдъхновено от скандинавските й корени. В нейните вени тече исландска, датска и шведска кръв, а баща й е бил прочут готвач в родината си и, до голяма степен, с отварянето на вратите на Dottir (от исландски "дъщеря"), тя сбъдва общата им мечта да имат свой собствен ресторант", казва Стефан Ландвер, един от собствениците на Dottir, намиращ се в берлинския квартал Mitte.

  • Виктория Елиасдотир 
© Franziska Sinn

    Виктория Елиасдотир © Franziska Sinn

    снимка: Franziska Sinn



Въпреки младата си възраст, Виктория успява да  впечатли с богатия си опит. Работила е в кухнята на един от най-добрите ресторанти в Рейкявик - Seafood, в калифорнийския Chez Panisse и в малък семеен ресторант в Сао Пауло, Бразилия. "Аз съм типично момиче от Севера - обичам много зеленчуци и прясна риба. Това са основните компоненти и в менюто на Dottir. Много се гордея с едно от основните ни ястия, което клиентите ни също много обичат - риба треска с мус от манатарки." Като комплимент, всеки от посетителите на ресторанта получава вкусен хляб, замесен от Виктория и прясно масло с подправки - таен микс, завещан от бащата на Виктория.

  • Mushroom consommé

    Mushroom consommé



  • Spring Peas

    Spring Peas



  • Danish cheese selection

    Danish cheese selection



  • Lumpfish

    Lumpfish



  • Dessert

    Dessert



Въпреки че майка й и по-големият й брат имат други планове за бъдещето й, заради които Виктория пристига в германската столица да учи продуктов дизайн, готварският талант на баща й се предава и на нея, и тя неусетно тръгва по неговите стъпки. "Спомням си, че още, когато бях дете, мама настоятелно молеше баща ми да не ме изкушава с готварство. Всички в семейството ми знаеха, че тази професия е трудна за жени и изисква тотално себеотдаване и саможертва. Продуктовият дизайн им се стори по-безопасен, но, за радост, съдбата реши друго."

Смела, амбицирана да се наложи като име в кулинарния свят, Виктория Елиасдотир импровизира върху особено популярната от няколко години северна кухня. Особено, след като световноизвестният датски ресторант Noma вдигна много високо летвата в тази индустрия. "Обичам северната кухня, но не съм голям почитател на експериментите на Рене Реджепи - шеф-готвачът на Noma. Моето желание е да запазя автентичния й вкус и да ви накарам да усетите и най-дребните детайли от красотата и вкуса й", добавя Виктория.

 

 

Dottir

Mittelstrasse 40/41
10117 Berlin Mitte

 

близко метро: Friedrichstraße

Телефон за резервации:
+49 30 330060760
уебсайт: http://www.dottirberlin.com/

 

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    Тsonkooo
    10, 47, 01 Юли 2015, 10:47

    Тази чаровница на снимката е най-добрата реклама.

    ! Оценка
    -1    +3

Реклама »