С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Нарисувай ми таратор

Тамара Вълчева
28 Юли 2015, 03:03
Share Tweet Pin it Share

Първите ми кулинарни опити са  "спагетите на тримата бандити" по рецепта от "Готварската книга на Доналд Дък". Тогава бях на девет години, но и до ден днешен това си остава най-добрият ми специалитет. Останаха и безрезервната вяра и уважение към комикс кулинарните книги, затвърдени от излязлото само преди седмица най-ново издание на английската Comics Cookbook.  Това красиво колекционерно издание не е за деца или поне не само. Със своите деветдесет и три комикс рецепти, книгата ни разхожда през гастрономическите традиции на почти всички континенти. Водещи тук обаче са не готвачите, а илюстраторите – художници и дизайнери от различни краища на света, които предлагат илюстрация на тяхна любима рецепта от родната им страна. Дори да не са професионални кулинари, повечето от тях са запалени готвачи, казват от издателството Central. Съдържанието е разделено на предястия, салати, супи, основни ястия, гарнитури, десерти, напитки и малка доза абстракции, в които влизат и неща като "персийска торта на любовта".

България е представена от содената питка на Милена Симеонова, таратора на Василена Харизанова и пълнените чушки на Николай Ялнъзов. Докато разговаряме, те от време на време си рисуват или драскат фигурки по салфетки. И тримата са обединени от доброволческата си работа в "Ко-миксер" – списание с комикси, което издават със собствени усилия.

"Дълго се чудих на коя точно рецепта да се спра, после случайно ядох много вкусна содена питка на едно гости и си казах това, ще е", казва Милена, която тъкмо е сготвила с помощта на своята сестра близначка патладжан на фурна с домати и сирене със сос от мед и горчица.



Тя предпочита да рисува черно-бяло графика, но в случая изискването за Comics Cookbook било за цветна илюстрация. Освен по "самиздата", както сама определя списанието си "Ко-миксер", Милена работи и по дебютния си анимационен късометражен филм за гъсеница, която се страхува да се превърне в пеперуда, с работното заглавие "Мъничка". За него е спечелила финансиране от Филмовия център.

Николай е от Каварна, където живее и в момента, и освен любимата си морска риба, обича да готви пълнени чушки – "забелязах, че във всеки край на България чушките се приготвят по различен начин, обикновено им слагат бял сос от брашно или някакви други заливки, а ние в Каварна ги ядем с доматен сос, затова и визуализирах именно тази рецепта". Той очаква всеки момент резултати от класирането за workshop по анимация в Дания, където се надява да бъде догодина.



"Предпочитам да дегустирам и да ми готвят, но когато се налага и аз самата готвя", казва Василена. Тя смята, че тараторът е добър пример за българска кухня и същевременно е нещо, което всеки би могъл да приготви и то бързо. За студената супа тя се сеща покрай нейна приятелка, която тъкмо се връща от Малайзия. Оказва се, че малайзийците са запленени от българския "йогурт" и това им е първата асоциация с България. Василена само преди седмица печели състезание за манга (японска илюстрация).



Освен българските рецепти в Comics Cookbook има още рецепти от Австралия, Аржентина, Швеция, Белгия, Япония, Норвегия, Полша и много други държави – "получихме над 130 илюстрации, но нямахме толкова място и се ограничихме с най-добрите 93", казва Михал Сломка от издатеството. Очевидно и на тях, както и на нас, им се е понравил хумористичният ябълков пай с библейските сцени с Адам и Ева.  Предизвикателно изглежда и пестото от коприва, а нестандартната салата от пъпеш, зелени маслини и шамфъстък е идеална за лятото. Предполагам, че към него върви бирата от коприва, която виждаме в раздел "напитки".

Идеята за Comics Cookbook се заражда след първия международен фестивал на комикс културата Ligatura. Книгата  струва 15 британски лири, може да бъде поръчана от www.centrala.org.uk/shop/comics-cookbook , но е в наличност и в повечето книжарници по света, а от септември ще бъде и в България.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »