С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Парижани минават на принудителна диета

Бакхус
11 Август 2015, 03:56
Share Tweet Pin it Share

Хлябът е сериозна тема във Франция. Един от най-популярните стереотипи за средностатистическия гал го изобразява с барета на главата и багета в ръката.

По силата на един исторически декрет, парижани трябва да имат всекидневен достъп до пресен хляб. Законът е приет през 1790 г., и според него всеки хлебар трябва да декларира предварително в префектурата кога затваря магазина си. Тогава мярката е наложена от опасения за глад, а в днешни дни тя по-скоро гарантира, че от стотиците пекарни в Париж, грубо половината ще затворят през юли, и другата половина – през август. Освен това са задължени да сложат уточнение къде е най-близката алтернатива. Всяка година между 20 и 30 хлебарници са глобявани, заради нестпазване на правилата. 

Така е било до това лято. В края на миналата година историческият закон беше отменен като част от мерките на правителството на Оланд за опростяване на правилата в бизнеса.

Сега хлебарите разполагат с правото да излизат когато и колкото си поискат в отпуск. А август е класическият месец за отпуски във Франция, и изобщо "мъртъв" месец за Париж – хората са във ваканция, а много ресторанти и магазини – затворени.

Само че според французите летният апокалипсис за багетата е силно преувеличен в английските медии. В. "Льо Монд" публикува доста снизходителна статия по въпроса, а негов читател коментира: "Като няма хляб, яжте пасти!"

Share Tweet Pin it Share

Реклама »