Новини

"Кухнята" пристига в Младежкия театър

Марина Караконова 12 октомври 2015, 01:48

"Кухнята" е новият спектакъл на Младежки театър "Николай Бинев" по пиесата на британския драматург Арнълд Уескър. Премиерата е на 13 и 14 октомври. Пиесата е задължителна не само за всеки, който има някакво отношение и любопитство към готвене, ресторанти и кухни. В този текст има толкова силен заряд, темпо и ритъм, че при добра режисура оставя зрителя напълно изтощен от гледане.

За първи път "Кухнята" е играна в съкратената си версия през 1959 г. в Royal Court Theatre, а цялата версия е поставена през 1961. През същата година по пиесата е направен и филм.

Сър Арнълд Уескър е от школата и поколението на "сърдитите млади хора", страстен почитател на Джон Осборн и на "Обърни се с гняв назад". Майка му е готвач. Но вдъхновението - и най-вече детайлните му знания за кухнята – са от времето, когато самият работи като сладкар хотел Bell в Норич. Когато Уескър пише "Кухнята", той е на 27 години, ляв и "сърдит". Затова и прочитът на текста през годините често минава през лявата призма, и акцентът пада върху експлоатацията на труда, отношения между работодател и работници, местни и имигранти и т.н. През 2011 г., в навечерието на 80-годишнината му The National Theatre поставя отново "Кухнята", според театралният критик на в. "Телеграф" това е най-вече заради новата и всеобхватна обсесия по темата "храна".   

Действието се развива през 50-те години на миналия век и предлага възможно най-точния поглед към "кухнята" на една ресторантска кухня. Това е един работен ден – един обяд и една вечеря, който започва точно в 7.30 сутринта. В този организиран хаос работят заедно англичани, германци, ирландци, кипърци. Така ставаме свидетели на работните им и лични отношения. На истерията, която настъпва в пиковите часове. На разговорите им за мечтите. На любовните им отношения. На всякакви случки – като скитникът, на когото дават два котлета. На целия шум, напрежение и стрес в кухнята, на скандалите, които ескалират в погроми.

В крайна сметка с този текст Уескър сякаш иска да каже, че целият свят е кухня, а всички ние сме нейните готвачи, сладкари, сервитьори и миячи.

Уескър е роден през 1932 г. зад гърба си има над 50 пиеси, 4 тома с разкази, 2 тома есета, поезия и журналистика. Все пак "Кухнята" е сред най-емблематичните му текстове.

Ето и трейлъра на постановката в The National Theatre:

Преводач е Златна Костова. Режисьор - Владимир Люцканов, сценографията - Венелин Шурелов и Елица Георгиева, костюми - Марина Янева, консултант – Ути Бъчваров.

Актьорският състав на спектакъла наброява почти 30 души. Това са актьорите: Александър Хаджиангелов, Ангелина Славова, Веселина Конакчийска, Вихър Стойчев, Гергана Христова, Зорница Маринкова, Искра Донова, Койна Русева, Красимир Недев, Кристина Янева, Мариана Миланова, Мая Бабурска, Никола Стоянов, Николай Луканов,, Светослав Добрев, Стефан Мавродиев, Юлиян Петров, Явор Спасов, Ярослава Павлова, Рая Пеева, Деян Цвятков, Мартин Смочевски, Ния Кръстева, Петър Дочев, Севар Иванов, Симеон Дамянов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK