С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Блог

Яли, пили и се веселили. И написали.

Бакхус
17 Ноември 2015, 16:29
Share Tweet Pin it Share

"Животът на хората, които търсят нови ястия и непознати места става все по-труден. Почти не е останало неоткрито кътче и неопитана храна. И все пак, има и такива - все още непознати и "неопетнени". Говорим за София. Рай за любителите на солидното хранене и късното лягане – на цена, по-ниска, отколкото можете да си представите", пише авторката Margo Schachter.

България е бивш сателит на Съветския съюз, позната най-много, но и от малко хора, с розите и манастирите си, продължава материалът на https://www.finedininglovers.com. Със сигурност не е първото място, за което ще се сетите, ако планирате гурме пътешествие. Но веднъж тръгнали по стъпките на "новата българска кухня и готвачи" ще се върнете с убеждението, че това е любопитна с храната си страна, с щедри усмивки и още по-щедри порции, страна, в която да експериментираш и да се забавляваш е евтино удоволствие. 

Много далеч от обичайните гурме маршрути на туриста, още по-далеч от интереса на гида Мишлен, София в момента е като Източен Берлин от 90-те. Същото събуждане на улицатата, и на младите предприемачи с малък бизнес, които сред графитите, запуснати или изоставени сгради отварят своите вегански ресторанти, магазини за био храни или коктейл барове.

Българската кухня е среща между Турция, Гърция и централна Европа. Евтина е – стига да обмените 100 евро, и ще можете да обикаляте два дни и дори да отнесете някой и друг сувенир. В началото поднасят огромна салата в гръцки стил, с фета или друго сирене, която се казва "шопска", вид цацики, което се нарича "снежанка", и бабагануш - или "кьопоолу". Супите са следвани от основно, обикновено с месо: кебапчета, каварма, или телешко, свинско или агнешко на скара.

Вегетарианците си поръчват баница или запечени овче сирене с яйце – сирене по шопски. Цяло меню в ресторант струва около 20 лева, 40 – ако е по-подбран, или в центъра в района на площад "Гарибалди", "Граф Игнатиев" и "Шишман". 40 лева е вечерята и в тези места, които препоръчвам. 

В хлебарниците баницата  и тестените са толкова големи, че ще ви накарат да се почуствате лилипут, и струват не повече от 1 евро. Бутилка бира е малко над евро, наливната – 2, коктейлът – 4. 

Ето най-добрите ресторанти в София, които изровихме, непознати дори за Lonely Planet или Le Routard."

 "А-парт-ментал", "Лаванда", "One More Bar", "Чекпойнт Чарли", "Дивака", "Розе", "Чевермето".

Пълният текст и ревютата на ресторантите са тук: 
https://www.finedininglovers.com/stories/sofia-restaurants-best-food/

Бакхус ви кани на тематична вечеря "Храна за мозъка". Вижте повече ТУК

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  ресторанти

Реклама »