С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Тук е!

Марина Караконова
19 Ноември 2015, 16:11
Share Tweet Pin it Share

Всеки трети четвъртък на ноември във Франция се отварят и изпиват милиони бутилки със свежо гаме от Божоле. Тогава се казва "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!" 

От скромен френски местен празник, днес разливането на новото божоле се прави по цял свят. Празникът се отбелязва с дегустации, партита, а по-щедрите ресторанти предлагат една безплатна чаша. 

Тази година в Париж се предвижда 50 винопроизводители да карат по улиците Citroën 2CV, спирайки на места като Айфеловата кула, Лувъра, и площад "Конкорд". Тази вечер ще има и дегустации в над 20 заведения на десния бряг на Сена.

Мелина Конди, говорител на Inter Beaujolais обяви:

"След почитането на скръбта, искаме да защитим ценностите, които са скъпи за страната ни. Сред тях са и гастрономията, art de vivre, културата. Няма причина да отменяме тържеството."

Феноменът Beaujolais Nouveau се ражда през 1951 г. когато на винопроизводителите за първи път им е разрешено да продават вино от последната реколта, преди то да е отлежаало. Тогава сред винарите се водело състезание кой ще занесе бутилките си пръв в Париж. 

Днес Beaujolais Nouveau представлява повече от половината от божолето, което се изпива извън Франция, по данни на Inter Beaujolais, асоциацията на производителите на божоле. Най-големите вносители са Япония, САЩ и Германия.

Бакхус ви кани на тематична вечеря "Храна за мозъка". Вижте повече ТУК 

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    staska
    21, 15, 19 Ноември 2015, 21:15

    Животът продължава!
    Наздраве!

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."

    !

Реклама »