С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Греяно вино снощи пих

Вера Траянова
30 Ноември 2015, 02:08
Share Tweet Pin it Share

За ценителите на виното, греяното немско Glühwein (глювайн) е истинска обида. В някои еноложки енциклопедии то е вписано с деликатно презрение под името  "подобна на вино ароматизирана напитка". Въпреки това рубинената амалгама е изключително популярна на коледните базари в Германия – според статистиките, годишно се изпиват около 50 милиона литра. Нищо чудно - добре подгрято вино, смесено с канела, карамфил и захар е най-богоугодната комбинация за студен зимен ден.  Особено, когато човек тъкмо е обиколил целия базар и е накупил куп дрънкулки за елхата, пластмасов танцуващ дядо Коледа (хо-хо-хо!) и слепена в незнайна китайска фабрика празнична шапка с помпон. Логичният завършек на това околосветско пътешествие е чаша греяно вино. Топлината му се влива рязко като свежа кръв във вените, достига бързо до главата и рисува с няколко леки четки съблазнителна руменина по бузите, която кара дори китайската шапка на главата ви да изглежда елегантна.

Ако ли пък точно в този момент наоколо се навърта някой сбърчил нос енолог, може да му кажете, че още древните римляни са се наслаждавали на греяно вино с подправки, наричано Conditum Paradoxum. Подправките в този римски деликатес са били нещо като показни статуси в днешна социална медия – колкото повече от тях може да си позволи човек, толкова по-успял е. Image crafting с помощта на пипер и шафран.

Идеалните съставки на съвременно Glühwein за ценители трябва да са доброто червено вино (аматьорска грешка е да се взимат полусухи вина или обикновени трапезни), кандирана захар, звездовиден анасон, канела, съвсем малко карамфил и един резен лимон. Важно е виното да не се оставя да заври, а само да се затопли до малко преди точката на кипене. Ако предпочитате екзотика, може да добавите и полъх ванилия. В никакъв случай не вярвайте на австрийците (и някои южняци германци), че Glühwein може да се прави от бяло вино. Всъщност, може, и наистина бихте го срещнали дори в северна Италия, но аз съветвам – бъдете максималисти и търсете червеното. Между другото, през Средновековието греяното подправено вино се е считало за лек срещу "неясна болка в гърдите", което може просто да е евфемизъм за разбито сърце. Ако ли чувствате неясна болка в гърдите, когато някой заговори за новия албум на Адел, горещо съветвам да приготвите високи глинени чаши и да започнете да стържете канела за виното. А за търсачите на малко по-силни усещания предлагам повишаване на градуса и щастието с рецепта за Glühwein, подсилен с коняк от тайните тетрадки на Албин Холмквист. 

Glühwein mit Cognac from Sooli Film on Vimeo.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »