С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Какво ще ядем през 2016?

Марина Караконова
04 Януари 2016, 03:12
Share Tweet Pin it Share

Експерти, наблюдавали поведението на клиентите в 430 магазина на американската верига супермаркети Whole Foods, определиха седемте посоки, в които ще се развива храната в глобален мащаб. Ето кои са те, обобщени от The Business Insider:  

Алтернативни видове брашно

Манията по безглутеновите типове брашно навлиза в пиковия си момент. Сега очакваме брашно от зеленчуци, соя, древни зърнени култури, амарант или ядки. Брашното от булгур се оказва едно от най-купуваните през последните години.

 
Вино в консерва

Очевидно американците се интересуват не само какво, но и как пият виното си, и им е важно това да става по най-удобния начин. Предимството на алуминиевото кенче е, че е леко, леснопреносимо, нечупливо, и много по-бързо за изстудяване от стъклената бутилка. Франсис Форд Копола, и много други, вече пуснаха свое вино в консерва. Все пак е ясно, че тази идея трудно ще пробие сред истинските ценители.

 
Дехидрирани храни

Като начало, да кажем "довиждане" на чипса от кейл (къдраво зеле). Вече е демоде. Идва редът на дехидрираните броколи, кимчи, брюкселско зеле и пащернак. И не само. Очаква се скоро от пликчетата да вадим и хрупаме вместо пуканки, сьомга, бизонско и пиле.

 
"Отгледано и хранено с трева" 

Досега това изискване важеше за месото. Но в бъдеще все повече ще се отнася и до млякото, яйцата, маслото, киселото мляко, сиренето, и няма да подмине дори протеиновите смески. 

 

Всичко на растителна основа 

Веганството отдавна прерасна във философия отвъд храненето. Растителната основа ще откриваме още в шампоани, пластмаса, млечни продукти, лекарства, козметика – до детски близалки с протеин от киноа.

 

Ферментация и пробиотици


Кисело мляко, мисо паста, кисело зеле, кефир, кимчи, комбуча – триумфът за всяка от тези ферментирали храни ще продължава. Добрите бактерии на пробиотиците също ги чака бляскаво бъдеще.

 

Необичайни меса и морска храна

Интересът към всичко, което досега сме смятали за невкусно и незаслужаващо вниманието ни, ще расте. Зад тази тенденция е желанието да се изхвърля по-малко храна. Месата, рибите и морските деликатеси все повече ще носят имена, които дори не сме чували.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  пробиотици, тенденции, храна
2 Коментара
  • Profile preview
    gv
    14, 38, 04 Януари 2016, 14:38

    дано съумяваме творчески да осъвременяваме добре известното за нашия регион всеки сезон :)

    Keep it simple and make it special.

    ! Оценка
        +4
  • Profile preview
    tolex
    08, 28, 04 Януари 2016, 08:28

    Мода, но прекалена.
    Доста изкелеферчени ми се струват някои от....

    ! Оценка
        +3

Реклама »