С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Make lunch not war

Ивайло Харалампиев, Мадрид
06 Януари 2016, 13:37
Share Tweet Pin it Share

Испанското министерство на отбраната знае от собствен опит, че присъствието на чуждестранни военни сили никога не е лесно, дори когато те са с мирна мисия. В търсене на най-лесен начин за сприятеляване с местното население по време на една от мисиите на ООН в Ливан,военните откриват неочакван съюзник в лицето на испанската гастрономия. Така се ражда програмата "Санчо Панса": два пъти в седмицата испански военни приготвят обедно меню от първо, второ и десерт. Същото правят и ученици по гастрономия в Южен Ливан, а после сядат на масата, за да опитат резултата и да обменят опит не само в областта на кулинарията. 



Преди да заминат за шест месеца за Ливан, десет доброволци/пет жени и пет мъже/ от легион "Крал Алфонсо XIII" преминават няколкомесечен професионален курс на обучение във висшата школа по гастрономия ESAH в Мадрид. След теоретичната част те минават 15-дневен стаж във "вражеска" за тях среда в ресторантите на Grupo Lezama. Там те поставят готварската престилка върху военната униформа. "Изненада ме, че и в кухнята има йерархия и дисциплина, близки до военната", казва за "Бакхус" лейтенант Пилар Роман, която е с най-висок военен чин сред доброволците.



Роберто Йеро, главен готвач на ресторантите, смята, че военните изпълняват заповедите в кухнята по-бързо и ефикасно, отколкото цивилни стажанти. Школата е изготвила сборник с 20 от най-популярните в света испански ястия. Те умишлено са сравнително лесни за приготвяне с продукти, а съставките могат да се намерят на местния пазар. В рецептурника са включени гаспачо, паеля, ориз със заешко, телешки пържоли в сос от черен пипер, руска салата, мляко с ориз, ябълкова торта. Повишената трудност идва от необходимостта някои от ястията да бъдат адаптирани към местните религиозни и културни традиции. Така например опашката от бик ще бъде готвена с безалкохолна бира, вместо с традиционното червено вино. 

От страна на ливанските си домакини, испанските военни могат да очакват ястия като хумус, фалафел и табуле. В края на курса военните получават диплома за Увод в испанската гастрономия. След това продължават да имат постоянен достъп до учебната онлайн платформа на школата. 

И военните, и преподавателите от ESAH са убедени, че повечето проблеми се решават много по-лесно с тиган, отколкото с оръжие в ръка. Те скоро получават и доказателство на поговорката, че малко неща могат да сближат хората толкова лесно и бързо, колкото споделянето на вкусна храна. Няколко висши военни и от двете страни се появили на обяд "уж случайно" в деня на кулинарния взаимообмен. 

estudiahosteleria.com , grupolezama.es 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »