С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Книги за храна и още нещо

Марина Караконова
22 Август 2016, 03:03
Share Tweet Pin it Share

"По следите на зехтина". Средиземноморска одисея из родните брегове на маслината
от Джули Ангъс

"Топнах крайче от питката в избеляла купа, пълна догоре със зехтин или зайт, както го наричат арабските ми роднини, и го намазах със заатар, ситно смляна смес от печено сусамово семе, сумак, мащерка, риган и майорана. Вкусът и ароматът ме върнаха към закуските в детството, когато баща ми приготвяше препълнени купи с фул – бакла, домати и магданоз с лимонов сок и зехтин – а аз похапвах зайт със заатар". Така започва книгата си Джули Ангъс, първо поколение канадка с баща сириец, молекулярен биолог, която живее във Ванкувър. "По следите на зехтина" зд. "Гурме") е последната, след книгите й за треската, банана, и кафето – скромни продукти на ежедневието, които обаче са създавали и катурвали цивилизации.
Такава е и маслината в пътеписа й, който разказва за пътешествието из Средиземноморието заедно със съпруга и деветмесечното й бебе. От него научаваме също и че по-голямата част от стоте милиона маслинови дръвчета в Сирия растат в района на Алепо, че Сирия е петият по големина производител на зехтин в света, че маслините често живеят хиляда, стигат и до три хиляди години, и така само едно или две поколения делят някои от днешните дървета от онези, които са расли през бронзовата епоха, че маслините една година дават изобилна реколта, на следващата – половината или по-малко от половината предишна реколта, сякаш да възстановят силите си, че за да се премахне горчивината им, трябва да се киснат в прясна вода в продължение на няколко седмици, или че и двете най-стари жени на света, доживели до 122 и 124 са консумирали огромни количества зехтин, и че Анджелина Джоли платила 18 500 долара за двестагодишна маслина, която подарила на Брад Пит за провансалското им имение. Има и практична информация за плаването по средиземно море, и спирките в Испания, Сирия, Израел, Франция, Гърция, Кипър, Турция, Корсика, Сардиния.
Ако маслините и зехтинът са ваша тема – това е вашата книга.


Живот от нулата. Мемоари за храна, семейство и опрощение
от Саша Мартин

Както вече имаме десетки примери около себе си, и тази книга (издадена на български от "Егмонт") започва от блог. И тя е от процъфтяващия жанр "в търсене на себе си, на опрощението на тези, които са ни наранили, и на щастието".
Саша Мартин живее бедно заедно с брат си и майка си, която умее да прави от нищо нещо в кухнята. Майката, обаче, е принудена от социалните да даде децата си в приемно семейство, което може да им предложи много повече. Следва пътуване, трагични, или не житейски ситуации, разказани в подробности. Всяка глава, която разказва и глава от живота й, завършва с рецепта. Нишката, която свързва разказваните истории, а и самата Мартин и до този момент, е майка й, храната, и новото й, вече собствено семейство.
Истинското щастие, като че ли, идва през 2009 г, когато Мартин решава "да сготви света". Това означава 195 държави по азбучен ред – всяка седмица по една рецепта. България е представена с компот, например. така се ражда http://globaltableadventure.com/ - един от най-популярните кулинарни блогове. А историята как се стига до него, се превръща в книга.
На моменти редакторът във вас ще се обади, и ще му се прииска да посъкрати 400-те страници. Но точно това прави книгата подходящо четиво за плажа, когато между двете розета няма да е фатално да изпуснете някой детайл. Има и достатъчно рецепти, за да си харесате някоя. Любопитна е немската торта "Дървесни пръстени" с 21 пласта.
издателство "Егмонт"


Food Discovery in Local Bulgaria
от Криси Людиси/Анжела Минкова

Mylocalfooddiscovery.com е създаден по европейски проект с цел да се създаде общност от хора, която да свърже туристи с местни хора от различни места. От тези хора се очаква да предложат автентично преживяване на място, и най-вече преживяване, свързано с храна. Засега местата са Крушари и Добрич, а предложенията са свързани с вино, ракия, хляб, мед. Въпреки че сайтът има нужда от още разработване, той попада в една далеч неразработена в България ниша: кулинарният и селски туризъм.
Част от проекта е книгата Food Discovery in Local Bulgaria (изд. Фондация "Круга"). Текстът е на Криси Людиси, а хубавите илюстрации – на Анжела Минкова. В нея има кратки текстчета за българската кухня, за българското село, за местните продукти и кулинарни традиции, и най-вече рецепти: мекици, сладко от бели череши, пълнени сарми и чушки, боб, агнешко печено и дори Christmas Pacha. Книгата е на английски и е идеалният подарък за чужденци.

Share Tweet Pin it Share
Коментар
  • Profile preview
    Читател
    16, 49, 22 Август 2016, 16:49

    Вече си взех "По следите на зехтина" и предстои да я прочета.

    !

Реклама »