С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Златната рецепта

Марина Караконова
28 Август 2016, 23:29
Share Tweet Pin it Share

Рецепта за паста болонезе без домати разяри пуристите от Италия. Рецептата е публикувана в New York Times и се казва "Ригатони с бяло болонезе".

В традиционного рагу ала болонезе, доматите са сред основните продукти. Затова премахването им разстрои италианските пазители на кулинарните традиции. За тях прилагателното болонезе - по болонски - просто трябва да бъде заличено от рецептата. Оказва се също, че те редовно трябва да преглъщат присъствието му във всяка рецепта, в която има кайма.

"Карат ме да мисля, че това е рецепта за хора с непоносимост към доматите", пише човек от Сицилия. "Наречете рецептата както си искате, само не и болонезе", пише друг.

В рецептата на изданието има кайма от телешко и свинска наденица, и гъби.

През 1982 г. Италианската кулинарна академия регистрира "истинското" ragù alla Bolognese в Търговската камара в Болоня. В рецептата има задължително морков, лук, целина, кайма, панчета, вино и домати. Освен това, болонезето може да се сервира само с талятеле, така че няма и такова нещо като спагети болонезе - термин, който всъщност може да се чуе в цял свят /но не и в Италия/.

Миналия месец летището в Болоня изпрати туит до нискотарифните Ryanair, в който им казва да спрат да използват израза "spaghetti Bolognese", когато си рекламират полетите до града.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  болонезе, кайма
Коментар
  • Profile preview
    MyTwoCents
    17, 15, 09 Септември 2016, 17:15

    Евала на италианците! Така се пазят културни традиции от кулинарна чалгаризация.

    @)----,--'--

    ! Оценка
        +3

Реклама »