С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Гняв с ориз

Бакхус
06 Октомври 2016, 08:54
Share Tweet Pin it Share

Джейми Оливър отново доказа правилото, че най-лесният начин да ядосаш една страна е да тръгнеш да й променяш рецептите. Затова съвсем невинният и весел туит на готвача към над петте милиона души, които го следват в социалната мрежа, успя да вбеси Испания. Туитът е на рецептата му за паея, едно от най-испанските ястия. Пролемът е още в изреждането на продуктите: чоризото. Реакциите са светкавични и мълниеносни: "Ела във Валенсия да опиташ истинска паея и спри да готвиш "ориз с каквото и да било". Това, което си сготвил е всичко друго, освен паея", пише испанският журналист Висент Марко.
"Паеята ви е същинска низост", добавя друг, "това е обида не само към гастрономията, но и към културата ни". "Махни чоризото. Не преговаряме с терористи. Първо предупреждение". "Моята рецепта за риба с картофки съчетава патладжан с патица", и още стотици коментари в този дух се появиха като реакция в мрежите.

Чоризото просто е недопустимо в испанския кулинарен канон за паеята. В нея може да има всякакво месо, включително и заешко, може да има риби, може да има миди, варива и зеленчуци, само не и чоризо.
Това не е първия път, в който Джейми Оливър обърква нещата с ориза. През 2014 г. той пусна рецепта за ориза джолъф - традиционен за западна Африка. Прегрешението на Оливър този път се оказа в кориандъра, магданоза и лимонената кора, които традиционалистите напълно изключват от ястието.
Също така, това не е първият английски готвач, който ядосва Испания на тема "паея". В началото на годината Гордън Рaмзи пусна рецепта, в която включва и люти чушки. Коментарът на вестник "Ел паис" беше: "...защото никога не е късно да объркаш Испания с Мексико."

Share Tweet Pin it Share

Реклама »