С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Уискито излиза от бара и застава до чинията

Весела Николаева
05 Ноември 2016, 13:06
Share Tweet Pin it Share

  • снимка: Whiskey Fest Sofia 2016



Някога, когато още нямаше Виетнам и светът беше разделен от имагинерна завеса, на Запад уиски културата беше в баровете, а на Изток – в "Кореком". В САЩ бъдещите прототипи на Доналд Дрейпър и Mad Men пиеха чисто или Old Fashioned, а в България специалните бутилки оставаха за специални гости, освен ако нямате стабилна връзка със света отвъд Желязната завеса. Голямата битка на идеологии повличаше малките битки на ежедневието и ако през 1968 г. някой беше предвидил как София ще посреща най-голямото изложение за уиски в Централна и Югоизточна Европа, едва ли щяха да му повярват.

Whiskey Fest Sofia се организира за пета поредна година от 28 до 30 октомври. В България идват все повече редки дестилати и такива в силно ограничени количества, които не може просто да купите, минавайки през добре зареден уиски магазин. Тази година бяха представени повече от 300 вида уиски, някои от тях почти непознати в България.

Да се доверим на професионалиста Владимир, който е автор на блога whiskeytemple.blogspot.bg: сред новите марки, които гостите опитаха, бяха малцовото Arran, продукти на чикагската дестилерия Koval и на компания The Lost distillery. Още от впечатленията му може да прочетете на http://whiskeytemple.blogspot.bg/2016/10/whiskey-fest-sofia-2016.html.

  • снимка: Shutterstock



Уискито идва с яденето
Силен акцент в събития и програма отново бяха майсторски класове за различните марки и видове уиски, както и комбинацията от уиски и храна. С основни ястия, с плодове и десерти, с шоколад, със сирене. С две думи – уискито излиза от ограниченията на "просто напитка" и иска трайно да се настани в консумацията на вечеря и дори на обедно похапване. Ако вече сте научили основните правила за комбинация на вино и храна, те ще помогнат да се ориентирате и в уиски частта.

Особеното е, че тук правилата не са твърди и се действа по вкус и усет. Леките напитки вървят с по-лека храна, плодове, нежни десерти, медните нотки при по-отлежалите се комбинират добре с шоколад, със сметанови тонове, с тъмно месо. Уиски и морски дарове е много добра комбинация, а освен на вкуса на храната, трябва да се обърне внимание и на нейната текстура, съветва Макс Уорнър , посланик на марката Chivas Regal. Макс, който е работил в прочутия клуб Savoy, дълги години е изучавал комбинирането на отделните вкусови нотки и акценти – подправките, кой е най-добрият начин за разгръщане на вкуса, как да накараме рецепторите в устата "да избухнат".
Посланикът на Chivas даде пример с три вида уиски от марката – 12-годишно, 18-годишно и Extra.

За 12-годишното той съветва първо да помислим за текстурата на храната – тя трябва да е по-хрупкава и с по-лек вкус, дори с повече водно съдържание като пресни плодове. Добра комбинация е ананас, ябълки, круши – лека, "жива" храна като праскови. Като подправки подхождат ястия с ванилия, канела, също така морска храна, например стриди. Освен вкуса, стридите са добра компания заради минералния баланс. Богатството на цинк в стридите, както и калцият и магнезият дават експлозивно усещане.

За по-отлежало уиски, което има кадифен и мек вкус, препоръката е храна с усещане за сметана, кремообразна, по-плътна, например бифтек.
При отлежавалото дълго време, вече преминаваме от пресни към сушени плодове, чиито вкус е концентриран. Един лесен ориентир – с отлежаването си уискито дава "ангелски дял". Това е изпарение на водното и алкохолно съдържание, докато отлежава в бъчви. Когато ангелският дял е малък, пробвайте комбинация с леки храни с повишено водно съдържание. Колкото повече "ангелски дял" е дало уискито, толкова повече намалявате ефирността и водното съдържание на храната.


По време на дегустация на Macallan, организирана в навечерието на Whiskey Fest Sofia, първата предложена комбинация беше Amber с японска супа мисо, а при по-отлежалите и меки преминахме на изсушено телешко. Посланикът на марката Сийтце Офринга сподели, че иска да насърчи всеки сам да намери добрата комбинация. По-лекото уиски отваря вкусовете си с ягоди, с грозде, докато за дълго отлежалото това дава неприятна острота и "затваря" облика на напитката. Тук може да пробвате сметанови сирена, сушени плодове, а нотките на лек пушек и землисти трюфели на Мacallan Sienna могат да се пробват и с плътно тъмно месо като основно ястие.

Опитайте отлежало уиски с белгийски шокoлад със 70% какао. Как се прави – вземате парче шоколад, поставяте го в устата си, затваряте устни и изчаквате да се разтопи. Така маслата ще покрият езика и тогава ще усетите уискито много по-добре.

Малки хитрини
И една голяма тайна за силно усещане на вкусовете – няколко кристала сол върху шоколада карат рецепторите в устата да възприемат по-добре. Причината е, че солта "издърпва" водата от устната кухина и така се усилват възприятията. "Тялото започва да се чуди какво се случва и рецепторите се фокусират". Друга комбинация – вземате цял портокал и леко прокарвате нож върху кората – отделя се портокалово масло, което се оставя върху парче шоколад.


Златно правило за всеки случай – храните с много силен аромат и доминиращ вкус не се комбинират с уиски, както е и при виното. Чесънът и ярките подправки, както и силно лютото ще убият рецепторите и няма да възприемате напитката добре. Ако искате да усетите истинския вкус на една напитка, не правете коктейли, не пускайте портокалови и лимонови кори в чашата и не я пълнете с лед. Студът "затваря" вкусовете и ароматите на напитката и така не може да я усетите. Да не говорим за излишното разводняване.

Когато алкохолният градус е много висок, е по-добре да капнете малко вода – няколко капки, за да се отворят ароматите и да възприемате вкуса по-пълно. Нека водата да е мека и неутрална, за да не променя вкуса.


Както виждате, дълъг път сме извървели от онази Желязна завеса и "корекомското" уиски с вносни фъстъци (лоша комбинация, впрочем). Баровете, в които хора като Дон Дрейпър са пили любимия си бърбън или шотландско малцово май са на изчезване, но пък от година на година българските заведения повишават културата за подбор на уиски. На нас ни остава да се насладим навън или у дома.

  • снимка: Whiskey Fest Sofia 2016


*Началото на феста беше дадено с наздравица от посланиците на "малцовите" държави. На снимката от ляво на дясно: Майкъл Форбс от Ирландия, Сара Райли, зам-посланик на Великобритания и Ерик Рубин от САЩ.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  уиски
1 Коментар
  • Profile preview
    1gmbh1
    18, 14, 06 Ноември 2016, 18:14

    "Уискито идва с яденето"
    Тази гурме насоченост има за цел да стимулира повече потребители да опитат уиски от висока категория. Трудно е за един ценител да си представи как може да дегустира нещо еднобъчвено, едномалцово или лимитирано, създадено от Дейвид Стюарт(Balvenie) или Ричард Патерсън(Dalmore); да опита 25 годишни Мортлах или Спрингбанк, освен с няколко капки вода в чашата.Така или иначе шотландското единично малцово уиски бележи ръст по продажби от над 100% за последните десет години.В същото време смесените марки бележат лек спад на продажби от 3% за миналата година,тенденцията се запазва и през тази. Комбинирането на уиски с [...]

    Read the full comment храна е чудесна идея за смесителите.

    ! Оценка
        +2

Реклама »