Новини

Какво ще направи Доналд Тръмп за храната

Бакхус 16 ноември 2016, 16:55

Дами и господа, миналата седмица Съдинените щати си избраха нов президент. И въпреки, че ние от Food Republic си обещахме да стоим максимално настрана от политиката, се изкушихме да поразсъждаваме кои ще са големите печелещи и кои - губещи в света на храната.
Така започва статията си за Food Republic - Джордж Ембирикос.

Да видим първо каква е ситуацията в Белия дом от кулинарна гледна точка в момента, продължава той. Барак Обама стана известен с балансираната си диета и редовни упражнения по време на мандата си, докато първата дама Мишел Обама оглави кампания за здравословен начин на живот при децата. Първата двойка имаше навик да посещава най-горещите кулинарни точки, а нюйоркската институция Blue Hill - обявиха за свой любим ресторант.
Двамата играеха ключова роля при решаването на проблеми, свързани с храненето, които си висят от половин век. Блогът Obama Foodorama е посветен изцяло на идеите и действията на президента, свързани с разхищението на храната, семейните ферми и градското земеделие.

Какво, обаче, да очакваме от президенството на Тръмп? Доста незряло ще е да гадаем каква политика би водил в това отношение само седмица след избирането му. Но нека хвърлим поглед върху някои издаващи детайли от кампанията му.

Със сигурност има огромна разлика в хранителните предпочитания между сегашния и бъдещ президент. По време на кампанията си Тръмп не направи никакви опити да скрие безочливата си любов към бързото хранене. Той отпразнува номинацията си с любимия си McDonald’s (нарича го "страхотен" и дори се появява в негова реклама през 2002 г.), редовно хапваше Burger King и Wendy’s, бъркаше в кофата KFC докато чете Wall Street Journal в самолета си след спирка на кампанията в Пенсилвания, и обядва със Сара Пейлин в Famous Famiglia Pizza на Таймс скуеър. А Майк Пенс почерпи семейството му в Chili’s в Ню Йорк.

Смело може да предположим, че бъдещето първо семейство няма да се занимава да открива скрити кулинарни съкровища. И, жалко, защото има нещо утвърждаващо както за хората, така и за ресторантите, да виждат как най-могъщият човек в държавата намира време в деня си за вкусно ястие - изведнъж позицията "главнокомандващ" придобива много по-човешко звучене.

"Поне знаеш какво ще получиш", каза Тръмп веднъж на Джими Фалън в опит да оправдае навика си да яде бърза храна, и беше сниман да яде едновременно KFC и Famiglia с нож и вилица, докато се подиграваше на маниерите на маса на бившите кандидат-президенти.

В същото време се появиха достатъчно готвачи, при това големи имена в бранша, които публично омаловажиха бъдещия президент. Тръмп враждува с Хосе Андрес и Джефри Закарян, след като и двамата, по някои информации, са се отказали от споразумение да отворят ресторанти в новия му хотел във Вашингтон. Същото се говори и за Том Количио, Брайън Волтаджо, Стивън Стар и Ричард Сандовал. Списъкът с готвачи , които открито изразиха желание да напуснат страната или пълния си шок от резултата от изборите включва имената на Дейвид Чанг, Алекс Ступак, Анди Рикър и Андрю Кармелини. Шефът на Noma - Рене Реджепи пусна туит от Копенхаген, че се е събудил в срядата след изборите с поща, пълна с апликации за работа от американци.

Какво ще означава всичко това за бъдещето на храненето в Щатите? Телесната маса на нашия бъдещ президент се движи между наднорменото тегло и затлъстяването. Упорства и си настоява на бързото хранене във време, когато хората вече започнаха да ценят и да ходят в местата, които предлагат по-високо качество на продуктите и храната си.

И накрая, изводът на Джордж Ембирикос е: "Не искаме да правим толкова смели предсказания, но все пак, да не се учудите, ако в близко бъдеще видите претъпкани drive-throughs или се наложи дълго да висите на опашка в кварталния ви Chili’s".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK