С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Какво, къде, кога - декември

Бакхус
29 Ноември 2016, 23:24
Share Tweet Pin it Share

Terra Madre Day
10 декември
Цял свят

Денят ще се празнува за трета година. Това е празникът на движението Slow Food, чиято кауза е да опазва разнообразието от кулинарни традиции в света и да допринася за по-съвестно производство и потребление на храната. Тази година се очаква да се включат 110 държави: от Румъния, която ще организира обществени дебати по земеделска политика, до Кения, която ще готви с устойчиви на суша плодове и зеленчуци.

http://www.slowfood.com/what-we-do/international-events/terra-madre-day/

Коледен бирен фестивал
17 - 18 декември
Есен, Белгия


И така, Белгия поиска ЮНЕСКО да признае бирата й за световно културно наследство и има всички основания за това. Есен е малко, красиво селце, само на 35 км. от Антверпен. Всяка година на 17 и 18 декември там се организира фестивал, чието официално име е OBER Kerstbierfest и на който се представят над 150 зимни и коледни бири.

http://www.kerstbierfestival.be

Dickens Festival Deventer
17 – 18 декември
Девентер, Холандия




Девентер е средновековно градче в Холандия, на 100 км. източно от Амстердам. Домакин е на един от най-прекрасните и необичайни фестивали: фестивалът на Дикенс.
Едва ли има по-подходящ начин да усетиш коледния дух. И ако искате да отидете на коледен базар, Девентер ще ви предложи най-хубавото. В този уикенд градчето се връща в 19 век и в него буквално оживяват историите и героите на Дикенс. По улиците се разхождат чичо Скрудж, Оливър Туист, г-н Пикуик, сираци и богаташи. Коледният базар е на Grote Kerk, пазар за антики има на Oude Mariakerk.

Тази година се очакват към 140 000 гости през уикенда.

http://www.dickensfestijn.nl/english-information

Craft Beer Taste
15 декември, 12 - 20 ч.
София
Софарма бизнес тауърс


След DiVino Taste изглежда логично да дойде редът на Craft Beer Taste. Събитието се провежда за първи път. Ще бъдат на разположение за дегустация както познати, така и нови пивоварни - от България и от света. Това е и моментът да питате за всичко, което не знаете или не сте съвсем наясно за бирите. На всички тези въпроси лично ще ви отговорят най-добрите български пивовари и вносители на крафт бири у нас.

https://www.facebook.com/events/679265372228652/

Ден на света Лусия
13 декември
Швеция


Един от най-красивите зимни празници на зимна Швеция. Празникът на св. Лусия в същината си е процесия от деца в дълги бели рокли и със свещи /е, днес са предимно с батерии/, които неспирно пеят песни. Празникът е много древен, но за първи път е обявен за национален чак през 1927 г.
Подобно на лятното равноденствие, празникът на св. Лусия представя една от най-древните културни традиции на Швеция - разиграването на тъмата и светлината, на студа и топлината. Светицата се възприема като дарителка на светлина в тъмната и студена шведска зима.
На този ден се пие кафе и грог, и се ядат lussekatter /котката на Лусия/ - кифлички с шафран, във формата на сгушено коте с очи от стафиди.


Swedish Lucia For Dummies from Sweden on Vimeo.


Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  коледен базар

Реклама »