Новини

Само цвят лилав

Бакхус 22 декември 2016, 13:14

Какво ще ядем догодина? - Лилаво.
Вече сте чули, че официалният цвят за 2017 г., обявен от Pantone е "Greenery" - цветът на току-що поникнала трева, символ на новото, на началото. Това е и цветът, който често виждаме в чиниите си. Но през следващата година в тях ще добавим още един цят: лилавото.
Това показва проучване, публикувано в доклад на Whole Foods, цитирано от английския Telegraph.
Цветът е познат при плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Според експертите на Whole Foods, провели проучването си в 465 супермаркета, през следващата година чиниите ни ще са много по-цветни, най-вече с лилави отенъци.
Феноменът е представен като много бързо развиваща се тенденция. "Храните с наситен лилав цвят се появяват навсякъде: карфиол, аспержи, картофи. Лилавият цвят обикновено е индикатор за висока хранителна стойност и наличие на антиоксиданти".
Като цяло колкото по-тъмен и наситен цвят има един продукт, толкова по-полезни качества притежават. Науката отдавна се е произнесла и защо това е така: тези храни съдържат антоцианин, мощен антиоксидант, особено важен за сърдечната дейност.
Интересът към лилавото не е нито случаен, нито неочакван. Той е продиктуван най-вече от световната мания по здравословно хранене, както и по търсенето на супер храни, подхранвани от социалните мрежи, блогъри, и т.нар. инфлуеншъри.

Червеното зеле, патладжанът, цвеклото, морковите, боровинките и тъмното броколи са ни добре известни. По всичко личи, че към тях ще добавим и още цветни продукти. Това са, например лилавата царевица, чиято родина е Перу, лилавите сладки картофи - вкусни и полезни, лилавите аспержи, които римляните използвали за по-добро храносмилане и засилване на имунната система, както и черният ориз, който за разлика от белия или кафявия си братовчед, е много по-богат на желязо и витамин Е, и с по-изявен вкус.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK