Новини

Анти Brexit меню

Ивайло Харалампиев, Мадрид 03 януари 2017, 11:54

Двата ресторанта на испанския главен готвач Матиас Смит се намират до едни от най-посещаваните места в Мадрид – Plaza Mayor и Plaza Espana.
Логично много от клиентите са англичани, а темата brexit вече измества по значимост дори и традиционното британско клише за обсъждане на времето.
"Хрумна ми да направя меню с продукти, на които англичаните могат да се наслаждават без проблеми в Испания и в други европейски страни", казва за Бакхус - Матияс Смит.

С малко черно чувство за хумор той решава да покаже на практика на англичаните какво биха загубили /или по-скоро, колко по-скъпо биха плащали/ при излизане от ЕС. Добър познавач на кухни и продукти от различни страни, готвачът предлага в ресторантите си авангардна, но семпла кухня. Менюто anti-Brexit показва по думите му "европейското кулинарно богатство".

За аперитив той е избрал австро-унгарския коктейл Шприц, който в момента е много популярен и в Италия. Испански са различните видове хляб и масло. Гъшият пастет от Франция е комбиниран с кубчета от плода гуаяба и препечен хляб. Италианското ризото Venere е приготвено от специфичен черен ориз със зеленчуци. Норвегия е представена с морски раци, риба треска и скариди. Рецептата за кюфтенца с картофи и ароматни подправки е от Швеция.

Смигването към англичаните идва под формата на десерт ябълков пудинг. Шоколадовите трюфели накрая са от Белгия. Подбраните вината включват Stallman-Heistan (немски ризлинг), Domaine Trapet-Gevrey Chambertin (бургундско пино ноар) и Nieport Twnie (португалско порто).

Матияс Смит казва, че според него по-голямата част от англичаните са привърженици за оставането в ЕС. Те се оплакват, че вече усещат поевтиняването на лирата по джоба си и се опасяват, че европейските продукти ще станат по-скъпи и по-труднодостъпни на британските пазари заради евентуалните мита. По данни на British Retail Consortium месото и някои вина в Англия вече са близо 30 процента по-скъпи заради ниския паунд.
Цената на менюто е 30 евро на човек (или около 24 паунда в зависимост от котировките).

metro-bistro.com


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK