С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Хормони на щастието

текст: Марта Румянова, снимки: Илко Вълков
12 Март 2017, 16:55
Share Tweet Pin it Share

Цялата галерия със снимки може да разгледате тук.

Този уикенд София беше подвластна на ШОКОЛАДА. В Интер Експо Център се проведе Grand Chocolate Festival. Третото издание на събитието обхаван двойно по-голяма площ – 2000 кв.м. и събра 70 изложители на над 80 щанда, които представиха повече от 850 продукта от цял свят. Зала 5 буквално се пукаше по шевовете от посетители. И макар че разминаването с тълпата на моменти беше почти невъзможно и леко изнервящо, заради липсата на организация, успяхме да обходим щандовете. Водени от максимата, че шоколадът е добър начин да се очовечи задаващия се Понеделник.

Като най-нестандартни и оригинални бихме откроили италианските гурме талиатели с какао (един пакет струва 6.90, вари се не повече от 5 минути и върви чудесно със сирена), така нареченият "жив" шоколад (нищо в него не е обработвано топлинно на над 45 градуса температура) , суровият "любовен" шоколад с мака, гуарана и сума (на цена 7.90, комбиниращ в себе си натурални афродизиаци). С интерес наблюдавахме как белгийска бяла бира с цитрусова нотка среща черен шоколад или тъмна бира се допълва брилянтно с ванилово-кафеено блокче (комбинации, консултирани с майстора шоколатиер и бирен сомелиер Свен Деман).
Доста време ни отне да се запознаем и с нестандартните комбинации на щанда на Amelie Chocolatier – млечен шоколад с розова сол от Андите или с мед и диамантена сол от Кашмир, с печени бадеми и синя сол от Персия, тъмен със смокиня, ванилия и сол от Мадагаскар...

Но изкушенията на фестивала не бяха само с дъх на шоколад. Имаше прясно изпечени белгийски гофрети, желирани бонбони, гарнирани в сладоледена фунийка, пълнозърнести сладки хапки без захар, соя и яйца, баклава дюрюм с орехи или с антеп фастък, вегански десерти с изсушен нектар от кокосов цвят, таханени бонбони. Направо да ти се развие пъпа от сладост!

Фестивалът остави трайна следа не само върху небцето. Пиршество за очите бяха многоетажни, богато декорирани торти, картини от шоколад, сладоледени шоута на живо.

Беше помислено и за онези, които обичат сладкото, но пазят фигурите си или следват стриктно Великденски пост. Биляна Йотовска им разкри рецепти за здравословни десерти и смутита, Биби Копоева им демонстрира десерти с нула калории под формата на бижута, а Ирина Йорданова създателката на ръчно изработените свещи Gancini, доказа, че калориите могат да се горят с пламък.

Цялата галерия със снимки може да разгледате тук.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  шоколадов фестивал
1 Коментар
  • Profile preview
    bg_zemedelec_
    12, 34, 16 Март 2017, 12:34

    Догодина пак, задължително ще присъствам! Това което сетивата могат да изпитат, не може да се опише с думи, но освен шоколадови изделия, посетителите се насладиха и на различни напитки, като бейлис и горещ шоколад с малиново вино: https://vinoar.bg/#!/vinoar-raspberry

    !

Реклама »