Новини

Церемония на сетивата

Бакхус 05 април 2017, 10:57
На 30 март в Sofia Event Center се проведе 16-тата церемония "Ресторант на годината Бакхус 2016, Acqua Panna & San Pellegrino".

Наградите бяха обявени на специална галавечеря "6 - Церемония на сетивата", на която шест от най-добрите шеф-готвачи приготвиха шест-степенно меню посветено на сетивата ни.

Разгледайте галерията, за да видите как протече вечерта ни.
За кетъринга по време на коктейла се погрижиха партньорите ни от Red Devil Catering, които бяха подготвили инсталация вдъхновена от сетивата - amouse bouches сервирани в цветя. Те бяха умело поднесени с помощта на моносайкъл от страхотно дуо сервитьори, които се грижеха за доброто настроение в началото на вечерта. Тези "камъни" всъщност представляваха гъши дроб с обвивка от бял шоколад. Церемонията нямаше да е същата без водещия Ради Стамболов, който има опит и от миналогодишното събитие. За музиката и доброто настроение се погрижи джаз бенда - Вили Стоянов (тромбон) заедно с Васил Спасов (пиано), Димитър Шанов (контрабас) и Атанас Попов (барабани). Първото ястие беше поднесено от шеф Георги Бойковски от ресторант "Космос". За всички вина по време на вечерята ни разказа Петър Стоименов - специалист винено портфолио на "Трансимпорт". В кухнята зад сцената трескаво работиха и студентите от HRC Culinary Academy. Ястието посветено на зрението беше цвекло с пържени трохи от черен хляб, "жадна монахиня" с широка мелнишка лоза и крокмач. Първата финалист за вечерта беше в категория "Дебют 2016". Победител стана ресторант Niko'las 0/360 и получи две награди - от Маркус Татцер, управител на "Порше България", както и от Атила Йенисен - главен изпълнителен директор на "Метро България". Втората награда за вечерта беше в категория "Млад готвач", която се организира съвместно с HRC Culinary Academy и Кариери. Победителят е Кирил Стоев, който работи в ресторант Niko'las 0/360. Наградата беше връчена от - Деляна Монева - директор на HRC Culinary Academy и от Сияна Караманлиева - бранд мениджър Аква Пана & Сан Пелегрино, Аведни. Второто ястие за вечерта беше приготвено от шеф Лука Спига от Roka Mayfair Restaurant Лондон. Той ни изненада с три вариации на сьомга, които препоръча да се консумират в определен ред и с ръка, тъй като ястието беше посветено на осезанието. В следващата категория "Нова вълна" спечели M Еat. Нагардата им беше връчена от Георги Георгиев - съсобственик на фирма "Томеко". Пловдивският ресторант "Паваж" взе награда за "Вкусно място", която им беше дадена от Мария Лазарова - представител на подправки Kotanyi за България. Следващото ястие беше приготвено от шеф Андрей Стоилов, главен готвач и F&B мениджър на "Виктория груп" и председател на Българската асоциация на професионалните готвачи. "Земя и вода" - пате от патешки дроб, поднесен с табако аромат, змиорка, пушено патешко магре и глазирано чикори. "Паваж" спечелиха и наградата на читателите в категория "Ресторант на читателите", която им беше връчена от Джиджи Лагадинова - главен редактор на списание "Бакхус". "Преди 10" взе наградата в категория "Устойчива концепция "Метро", дадена им от Атила Йенисен, Главен изпълнителен директор на "Метро". Шеф Антоан Вераст приготви основното ястие. "Телешка рапсодия" - посветена на слуха - представляваше задушавани 4 часа телешки бузи , манатарки, кореноплодни зеленчуци и в какао сос. Ресторант "Хеброс" спечели наградата за "Най-добро обслужване", връчена от Александър Скорчев - председател на борда на журито на "Бакхус". За трети път Grape Central победи конкурентите си в категория "Напитки и винена листа", а наградата им беше дадена от Цветан Бешевишки - управител на "Трансимпорт". Симеон Николов, който през 2015 г. печели Националната кулинарна купа за "Най-добър млад готвач", сега се връща от стаж в Лондон, където изпитва носталгия по специфични български продукти. Негов ментор беше шеф Анри Донно, главен шеф-инструктор на HRC Culinary Academy. Ястието посветено на обонянието беше съпроводено от авторски коктейл Beluga Apple Dream, приготвен от Димитър Димитров, бар мениджър на бар By The Way. Любовта към българските продукти вдъхнови Симеон Николов да приготви за галавечерята "Носталгия" - сорбе с опушено българско козе сирене, трохи с аромат на трюфел, гел от ябълки, малинов винегрет. Най-високо в категория "Авторска кухня" беше оценен ресторант Lazy с шеф-готвач Ивайло Петков. Наградата им връчи Мирослава Симова - изпълнителен директор на 'Перно Рикар България." Шеф-сладкар Ирина Купенска от Hotel Guarda Golf, Crans-Montana, Швейцария приготви десерта. Хрупкава лешникова основа, надградена с карамел и круши, крем ванилия с тонка, млечно-шоколадово шантили и сорбе от круша. За финал бяха обявени номинациите в категория "Ресторант на годината Acqua Panna & San Pellegrino". "Преди 10", Chef's, Cinecittà Osteria Italiana и ANDRé и "Хеброс". Победителят за 2016 година е пловдивският ресторант "Хеброс", а наградата беше връчена от Мария Райкова - старши бранд мениждър в "Авенди"; Ани Коджаиванова - журналист и председател на журито на "Бакхус"; и от Робин Вилареал, член на борда на журито на "Бакхус".
Динамиката зад кулисите не отсъпваше по никакъв начин на динамиката на сцената. За перфектното протичане на вечерта се погрижиха 40 души кулинарен екип и 38 сервитьори, чиито талант, отдаденост и професионализъм помогнаха галавечерята да протече по един незабравим за гостите начин.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK