Новини

Great Grape Central

Александър Джурджин 13 юни 2017, 11:42
Grape Central

Годишната класация на списание The World of Fine Wine за 2017 г., известна още като Мишлен за винените барове, за първи път включи България като награди с две от възможни три звезди Grape Central в София, а винената му листа спечели награда на журито. Виненият бар е и трикратен носител на наградата в категория "Напитки и винена листа" на конкурса на списание Бакхус "Ресторант на годината".

За най-добър винен бар в света тази година беше обявен N°5 Wine Bar във френския град Тулуза.

Ню Йорк и Лондон водят световната листа с най-много отличени заведения с три звезди. Критериите, по които се оценяват, включват разнообразие на винената листа, наличните реколти и произход на вината, интериор на заведението, разнообразие на предлаганото вино на чаша, съотношение цена-качество и др.

N°5 Wine Bar миналата година водеше класацията за най-добър винен бар в Европа, а винената му листа през 2017 г. наброява 3300 етикета от всички краища на света. Двата най-добри ресторанта в света за вино са Palais Coburg Residenz във Виена (най-добър винен лист) и нюйоркският Rouge Tomate Chelsea (винен лист на годината и най-добър дълъг винен лист в света).

Наградите се организират от The World of Fine Wine и Octavian Wine Vaults, а журито включва някои от водещите световни винени експерти като Alder Yarrow, Elin McCoy, Anne Kriebiehl MW, Ch’ng Poh Tiong, Andrew Jefford, Andreas Larsson, Francis Percival and Luciana Girotto. Тази година те са оценили повече от 4500 винени листа, като от тях 997 заведениия получават отличия в категориите 1, 2 и 3 звезди, като най-голямото признание, 3 звезди, тази година получиха 365 места. По брой заведения Ню Йорк води с 42 ресторанта с три звезди, следван от Лондон с 29 и Мелбърн с 17. Топ 10 се допълва от Сан Франциско и Сидни (15), Чикаго (12), Копенхаген (8), Хонг Конг (6), а десетото място се споделя от Пърт (Австралия), Токио, Берлин и Уелингтън с по 5 три-звездни заведения. Целият списък можете да видите тук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK