Новини

Рим забрани храната и пиенето край фонтаните си

Бакхус 15 юни 2017, 14:54
Снимка като тази вече може да ви донесе глоба.

Дойде време да кажем arrivederci на фунийките сладолед край фонтана Треви.

Забраната е част от битката на града срещу лошото, понякога безобразно поведение на туристи.

Кметът на Рим Вирджиния Раги издаде заповед със забрана за хранене, пиене, плуване, катерене, къпане, игра с домашни любимци, и хвърляне на предмети във фонтаните. Забраната е валидна до края на октомври.

От близо 15-те фонтана, попадащи в забраната, са и тези на Piazza di Spagna и Piazza Barberini, и всеки, хванат да нарушава заповедта ще бъде глобяван с 45 до 240 евро.

Фонтаните са сред най-притегателните места за туристите в Италия. В миналото хората също са се събирали там, дори са перяли дрехите си. Но с нарастването на броя на туристите, нарастват и боклуците и посегателствата върху историческите забележителности. Затова в изявлението си г-жа Раги казва, че мярката се предприема, за да се гарантира адекватна защита на историческото, художествено и археологическо богатство на Рим.
Забраната идва след мащабна реновация на римските забележителности - като почистването на Колизеума, подновяване на Испанските стълби, и на фонтана Треви, подкреппено почти изцяло от модната къща Fendi.

Яденето на джелато в Италия се популяризира и от филми като "Яж, моли се и обичай".

Рим не е сам в битката с невъзпитаните туристи. Във Флоренция заливат с вода всеки, седнал на стълбите на катедралата, а Венеция забрани отварянето на фаст фууд или кебап ресторанти в историческия си център.

Тепърва ще се види дългосрочния ефект от тези мерки. Но, дори и да не може да ядете сладоледа си до Треви, все още ще може да хвърляте монети.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK